Kakaowo-orzechowe z masą krówkową
Przygotuj wyjątkowe ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom – kakaowo-orzechowe z masą krówkową. To niezwykłe połączenie klasycznej nuty kakaowej z bogatym smakiem orzechów i słodką masą krówkową tworzy niepowtarzalny deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Orzechowiec z masą krówkową to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni i szukają pomysłów na unikalne i smaczne ciasta. Sprawdź, jak proste można przygotować ciasto orzechowe z masą krówkową. Ideał dla fanów słodkośc – bez wątpienia jest to jedno z tych ciast, które kradną serca już od pierwszego kęsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- WKŁADKA ORZECHOWA:
- 25 dag mielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 5 białek (żółtka zostawić do masy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- MASA Z ŻÓŁTEK:
- 1/2 szklanki zwykłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 30 dag masła
- 5 żółtek
- spirytus do smaku
- KRÓWKA:
- około 15-20 dag krojonych orzechów włoskich
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – jak zrobić?
- BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części .
- WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180 *C .
- MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać , wlać mleko , mieszając zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej , taka właśnie ma być ) wystudzić . Masło utrzeć , do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus do smaku .
- KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka ( nie otwierając puszki ) , wlać wodę zakrywając całą puszkę , przykryć i gotować 2-3 godziny ( można użyć gotowej masy krówkowej ) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy , wymieszać .(resztę krówki zużyć do innych celów )
- PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek , można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami
Słowa kluczowe: orzechowiec z masą krówkową, ciasto orzechowe z masą krówkową
Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – dodatkowe informacje
Placek super smakuje drugiego dnia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowo-serowe ciasto
Następny przepis: Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny