Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

Przygotuj wyjątkowe ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom – kakaowo-orzechowe z masą krówkową. To niezwykłe połączenie klasycznej nuty kakaowej z bogatym smakiem orzechów i słodką masą krówkową tworzy niepowtarzalny deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Orzechowiec z masą krówkową to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni i szukają pomysłów na unikalne i smaczne ciasta. Sprawdź, jak proste można przygotować ciasto orzechowe z masą krówkową. Ideał dla fanów słodkośc – bez wątpienia jest to jedno z tych ciast, które kradną serca już od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • WKŁADKA ORZECHOWA:
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 białek (żółtka zostawić do masy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • MASA Z ŻÓŁTEK:
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 dag masła
  • 5 żółtek
  • spirytus do smaku
  • KRÓWKA:
  • około 15-20 dag krojonych orzechów włoskich
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – jak zrobić?

  1. BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części .
  2. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180 *C .
  3. MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać , wlać mleko , mieszając zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej , taka właśnie ma być ) wystudzić . Masło utrzeć , do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus do smaku .
  4. KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka ( nie otwierając puszki ) , wlać wodę zakrywając całą puszkę , przykryć i gotować 2-3 godziny ( można użyć gotowej masy krówkowej ) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy , wymieszać .(resztę krówki zużyć do innych celów )
  5. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek , można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami

Słowa kluczowe: orzechowiec z masą krówkową, ciasto orzechowe z masą krówkową

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – dodatkowe informacje

Placek super smakuje drugiego dnia


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowo-serowe ciasto
Następny przepis: Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode