jogurtowiec
Królują wśród grona domowych wypieków – Jogurtowiec. To przepis, który zasłynął dzięki Ewie Wachowicz, legendzie polskiego gotowania. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowne i smaczne. Podstawowym składnikiem jest tutaj jogurt naturalny, który nadaje ciastu niepowtarzalny, delikatny smak. Dodatkowo, jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne i miękkie. Jogurtowiec to doskonała propozycja na słodki deser czy podwieczorek dla całej rodziny. Bez względu na okazję zawsze zachwyci osoby, które go skosztują. Pozwól się przekonać, jak pysznym, a jednocześnie łatwym w przygotowaniu jest to ciasto.
admin
Składniki:
- 2 jogurty naturalne o wadze 400g
- 3 galaretki cytrynowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- biszkopty
Jogurtowiec – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku,odstawiamy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i również odstawiamy. Dno tortownicy 28 cm wykładamy krążkiem papieru do pieczenia. Układamy biszkopty.
- Jogurty miksujemy, dodajemy cukier, miksujemy i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Kontynuujemy mikrowanie. Wylewamy na biszkopty. Chłodzimy i wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast biszkoptów można upiec cienki biszkopt. Do masy jogurtowej można dodać pokrojone w kostkę inne galaretki. Z masą trzeba się śpieszyć, bo szybko zastyga. Również na wierzch można ułożyć owoce, np. truskawki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: JOGURTOWE PTASIE MLECZKO
Następny przepis: Jogurtowiec z malinami