jogurtowiec

jogurtowiec

Królują wśród grona domowych wypieków – Jogurtowiec. To przepis, który zasłynął dzięki Ewie Wachowicz, legendzie polskiego gotowania. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowne i smaczne. Podstawowym składnikiem jest tutaj jogurt naturalny, który nadaje ciastu niepowtarzalny, delikatny smak. Dodatkowo, jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne i miękkie. Jogurtowiec to doskonała propozycja na słodki deser czy podwieczorek dla całej rodziny. Bez względu na okazję zawsze zachwyci osoby, które go skosztują. Pozwól się przekonać, jak pysznym, a jednocześnie łatwym w przygotowaniu jest to ciasto.

Składniki:

  • 2 jogurty naturalne o wadze 400g
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • biszkopty

Jogurtowiec – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku,odstawiamy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i również odstawiamy. Dno tortownicy 28 cm wykładamy krążkiem papieru do pieczenia. Układamy biszkopty.
  2. Jogurty miksujemy, dodajemy cukier, miksujemy i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Kontynuujemy mikrowanie. Wylewamy na biszkopty. Chłodzimy i wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast biszkoptów można upiec cienki biszkopt. Do masy jogurtowej można dodać pokrojone w kostkę inne galaretki. Z masą trzeba się śpieszyć, bo szybko zastyga. Również na wierzch można ułożyć owoce, np. truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: JOGURTOWE PTASIE MLECZKO
Następny przepis: Jogurtowiec z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode