Jarzynka z buraczków (na zimę)

Jarzynka z buraczków (na zimę)

Przygotuj sobie pyszną jarzynkę z buraków czerwonych na zimowe wieczory. Znana również jako jarzynka z buraczków, ta prosta potrawa stanie się ulubieńcem w twoim domu. Zwłaszcza podczas mroźnej zimy, kiedy każdy pragnie ciepła i pocieszenia. Ta smakowita jarzynka z buraków jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminy i minerały. Znajdą tu się wszystkie unikalne smaki – od słodkich buraków przez chrupiące warzywa, aż po delikatne aromaty ziół. Kiedy buraki spotkają się ze starannie dobranymi składnikami, magia zaczyna działać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla swoich kubków smakowych!

Składniki:

  • 6 kilogramów buraków
  • 2 kilogramy papryki
  • 1,5 kilograma cebuli
  • Zalewa:
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru

Jarzynka z buraczków (na zimę) – jak zrobić?

  1. Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach na jarzynkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Paprykę pokroić w nieduże cięte paseczki.
  4. Składniki zalewy zagotować.
  5. Na gorącą zalewę wrzucić cebulę oraz paprykę, podgotować.
  6. Na końcu dodać buraki, wszystko razem jeszcze raz chwilę podgotować.
  7. Wkładać do słoików gotową, gorącą jarzynkę, nie trzeba jej wekować.

Jarzynka z buraczków – dodatkowe informacje

1.Zamiast papryki do jarzynki można dodac startą na tarce o grubych oczkach cukinię, Również 2 kg.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jarzynka na zimę
Następny przepis: Jarzynówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode