Jarskie naleśniki

Jarskie naleśniki

Naleśniki to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na ostro. Dziś jednak mam dla was propozycję nieco innej odmiany – naleśników jarskich. To pyszne, wegańskie naleśniki, które zadowolą nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Tym razem naleśniki zamiast tradycyjnej zawartości, będą wypełnione pysznymi i zdrowymi składnikami znanymi z kuchni roślinnej. To danie jest nie tylko smaczne, ale i lekkie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Wegańskie naleśniki to kolejna odsłona klasycznego przepisu, który wzbogaca nasz jadłospis o ciekawe smaki.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • po pół szklanki mleka i wody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • mały jogurt naturalny (150 g)
  • ząbek czosnku
  • po dużej łyżce posiekanych listków kolendry i pietruszki
  • sól

Jarskie naleśniki – jak zrobić?

  1. Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
    Warzywa umyć, obrać i pokroić: pora w krążki, pieczarki w plastry, a marchew w słupki.
    Na maśle przesmażyć pora, gdy się zeszkli dodać pieczarki i marchew, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
    Przyprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple, aby farsz nie wystygł.
  2. Przygotować sos:
    wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem i zieleniną, posolić do smaku.
  3. Usmażyć naleśniki.
    Każdy posmarować sosem jogurtowym, nałożyć porcję warzyw, złożyć na pół, udekorować kleksem sosu i od razu podawać.

Jarskie naleśniki – dodatkowe informacje

Kurkuma nadaje naleśnikom jarskim żółty kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jarskie kotlety z jajek i pieczarek
Następny przepis: Jarzynka na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode