Jarskie naleśniki
Naleśniki to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na ostro. Dziś jednak mam dla was propozycję nieco innej odmiany – naleśników jarskich. To pyszne, wegańskie naleśniki, które zadowolą nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Tym razem naleśniki zamiast tradycyjnej zawartości, będą wypełnione pysznymi i zdrowymi składnikami znanymi z kuchni roślinnej. To danie jest nie tylko smaczne, ale i lekkie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Wegańskie naleśniki to kolejna odsłona klasycznego przepisu, który wzbogaca nasz jadłospis o ciekawe smaki.
admin
Składniki:
- Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- po pół szklanki mleka i wody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
- Farsz:
- 250 g pieczarek
- 2 średnie marchewki
- por (biała część)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- Sos:
- mały jogurt naturalny (150 g)
- ząbek czosnku
- po dużej łyżce posiekanych listków kolendry i pietruszki
- sól
Jarskie naleśniki – jak zrobić?
- Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: pora w krążki, pieczarki w plastry, a marchew w słupki.
Na maśle przesmażyć pora, gdy się zeszkli dodać pieczarki i marchew, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
Przyprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple, aby farsz nie wystygł. - Przygotować sos:
wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem i zieleniną, posolić do smaku. - Usmażyć naleśniki.
Każdy posmarować sosem jogurtowym, nałożyć porcję warzyw, złożyć na pół, udekorować kleksem sosu i od razu podawać.
Jarskie naleśniki – dodatkowe informacje
Kurkuma nadaje naleśnikom jarskim żółty kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jarskie kotlety z jajek i pieczarek
Następny przepis: Jarzynka na zimę