Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to proste, ale zarazem wyjątkowe danie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Konturują się one jako idealna propozycja na szybki, ale wykwintny posiłek – czy to na śniadanie, obiad, czy kolację. Smakowite, lekko pikantne jajka w połączeniu z chrupiącą, złotą bułką co raz na każdym języku to smak, do którego z pewnością będziesz chciał wrócić. Przepis na jajka w sosie tatarskim to przepis, który powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego miłośnika kuchni domowej.
admin
Składniki:
- 4-6 jajek
- ok. 10 sztuk marynowanych pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- rzeżucha
Jajka w sosie tatarskim – jak zrobić?
-
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Pozostawić kilka pieczarek do dekoracji. Można dodać zamarynowaną cebulę z słoika z pieczarek.
Sos przygotować poprzez połączenie jogurtu, majonezu, chrzanu, musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku wylać sos, na jego powierzchni poukładać połówki jajek. Całość posypać rzeżuchą.
Opis jak przygotować jajka w sosie tatarskim.
Jajka w sosie tatarskim – dodatkowe informacje
Do sosu jajka w sosie tatarskim przepisy można dodać cebulę ze słoika z pieczarek marynowanych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami
Następny przepis: Jajka w szarym sosie