Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to proste, ale zarazem wyjątkowe danie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Konturują się one jako idealna propozycja na szybki, ale wykwintny posiłek – czy to na śniadanie, obiad, czy kolację. Smakowite, lekko pikantne jajka w połączeniu z chrupiącą, złotą bułką co raz na każdym języku to smak, do którego z pewnością będziesz chciał wrócić. Przepis na jajka w sosie tatarskim to przepis, który powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego miłośnika kuchni domowej.

Składniki:

  • 4-6 jajek
  • ok. 10 sztuk marynowanych pieczarek
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • rzeżucha

Jajka w sosie tatarskim – jak zrobić?

  1. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Pozostawić kilka pieczarek do dekoracji. Można dodać zamarynowaną cebulę z słoika z pieczarek.
    Sos przygotować poprzez połączenie jogurtu, majonezu, chrzanu, musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku wylać sos, na jego powierzchni poukładać połówki jajek. Całość posypać rzeżuchą.

Opis jak przygotować jajka w sosie tatarskim.

Jajka w sosie tatarskim – dodatkowe informacje

Do sosu jajka w sosie tatarskim przepisy można dodać cebulę ze słoika z pieczarek marynowanych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami
Następny przepis: Jajka w szarym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode