Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami
Przepis na jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami to propozycja smacznej, sytej potrawy idealnej na obiad. Nie jest skomplikowany do przygotowania, a jego smak na pewno przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie składa się z jaj, które są otoczone gęstym, aksamitnym sosem śmietankowym, również sama kompozycja smaków jest bogata i pełna różnych doznań. Jako dodatek proponujemy złoto-obsmażane ziemniaki, co doskonale uzupełnia smak jaj. Ten przepis to znakomity sposób na wykorzystanie głównego składnika, którym są jajka, w ciekawym i innowacyjnym daniu obiadowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na sos:
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 330 g śmietany 18%
- świeży koperek według uznania
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- pieprz czarny mielony do smaku
- ewentualnie sól do smaku
- Na ziemniaczki:
- 50 dag niewielkich ziemniaków
- sól do gotowania
- masło do smażenia
- papryka słodka mielona według uznania
- czosnek suszony (granulowany) według uznania
- koperek suszony według uznania
- Dodatkowo:
- 8 jajek
Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
- Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.
Słowa kluczowe: danie obiadowe z jajek, dania obiadowe z jajek
Porady – dodatkowe informacje
Porcja dla 2 osób. Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw. Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w sosie musztardowym
Następny przepis: Jajka w sosie tatarskim