Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami

Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami

Przepis na jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami to propozycja smacznej, sytej potrawy idealnej na obiad. Nie jest skomplikowany do przygotowania, a jego smak na pewno przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie składa się z jaj, które są otoczone gęstym, aksamitnym sosem śmietankowym, również sama kompozycja smaków jest bogata i pełna różnych doznań. Jako dodatek proponujemy złoto-obsmażane ziemniaki, co doskonale uzupełnia smak jaj. Ten przepis to znakomity sposób na wykorzystanie głównego składnika, którym są jajka, w ciekawym i innowacyjnym daniu obiadowym.

Składniki:

  • Na sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 330 g śmietany 18%
  • świeży koperek według uznania
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • ewentualnie sól do smaku
  • Na ziemniaczki:
  • 50 dag niewielkich ziemniaków
  • sól do gotowania
  • masło do smażenia
  • papryka słodka mielona według uznania
  • czosnek suszony (granulowany) według uznania
  • koperek suszony według uznania
  • Dodatkowo:
  • 8 jajek

Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
  3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
  4. Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.

Słowa kluczowe: danie obiadowe z jajek, dania obiadowe z jajek

Porady – dodatkowe informacje

Porcja dla 2 osób. Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw. Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w sosie musztardowym
Następny przepis: Jajka w sosie tatarskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode