Jajka w mięsie z sosem chrzanowo-czosnkowym

Jajka w mięsie z sosem chrzanowo-czosnkowym

Czy masz ochotę na różnorodność na talerzu? To jest przepis idealny do receptur na rodzinne obiady lub przyjęcia – jajka w mięsie z sosem chrzanowo-czosnkowym. Jajka ukryte w soczystym mięsie stanowią nie tylko źródło cennego białka, ale też ciekawą alternatywę dla tradycyjnych jajek na twardo. Dodatkowo, aromatyczny sos chrzanowo-czosnkowy, pełen pikantnej ostrości, który idealnie komponuje się z mięsno-jajeczną całością. Ta kombinacja składników tworzy razem prawdziwie wyśmienite danie. Przygotuj się, aby zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół smakiem pełnym aromatów. Spróbuj tego przepisu już teraz!

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • przyprawy:
  • pieprz
  • sól
  • surowe jajko
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 10 ugotowanych jajek
  • *folia aluminiowa
  • sos chrzanowo-czosnkowy:
  • 1 duży jogurt naturalny GRECKI
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kremowego chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz

Jajka w mięsie z sosem chrzanowo-czosnkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie składniki na mięso łączymy, doprawiamy do smaku i dzielimy na 10 kulek.
  2. 2.
    Ugotowane jajko układamy na małej kulce mięsa mielonego i oblepiamy dookoła mięsem, aby zrobić kształt kulki. Tak postępujemy z wszystkimi jajkami.
  3. 3.
    Następnie bierzemy folię aluminiową i udzieramy 10 pasków i kładziemy mięsna kulkę. Folię można skropić lekko olejem.
  4. 4.
    Mięso owinąć folią aluminiową jak cukierka. Tak przygotowane jajka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.
  5. 5.
    Sos:
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika kremowy chrzan i jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). Osobno do miseczki wyłóż majonez dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i wymieszaj. Dopiero teraz dodaj doprawiony majonez do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką. W ten sposób uzyskasz gęsty sos.

Porady – Dodatkowe informacje

Sos chrzanowo-czosnkowy doskonale smakuje, gdy jest przygotowany dzień wcześniej, aby smaki mogły się dobrze połączyć. Jeśli w Twojej kuchni nie masz kremowego chrzanu, możesz użyć mniejszej ilości zwykłego chrzanu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w koszulkach
Następny przepis: Jajka w sosie czosnkowym z serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode