Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

Jajko w koszulce – to przysmak, który wprost uwielbiany jest przez miłośników jajek na miękko, ale też poszukujących oryginalnych smaków. Właśnie dla nich przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu wyczarują one na swoim stole prawdziwy kulinarny majstersztyk. To doskonały pomysł na szybki i sycący posiłek o każdej porze dnia. Niezwykle delikatne, pełne smaku jajka podane w klasycznym stylu cieszą się popularnością nie tylko na zachodzie, ale również w naszych domach. Nasz przepis na jajko w koszulce jest bardzo prosty, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • jajko
  • łyżka octu
  • woda
  • sól

Jajka w koszulkach – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Nalewamy wody do garnka, lekko solimy.
    (Ja korzystam z rondelka, takiego na 1l wody. Ważne aby wody było na tyle dużo by jajko spokojnie w niej później pływało)
    Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień pod garnkiem. Dodajemy ocet.
    Jajko wbijamy delikatnie do małej miseczki, aby nie rozlać żółtka.
  2. Mieszamy wodę tak, aby powstał delikatny wir. W środek tego wiru wlewamy jajko. Ruch musi być dość delikatny, jednak na tyle zdecydowany, aby szybko to jajko wlać.
  3. Gotujemy jajko ze 2-3 minuty, aż białko się zetnie.
    Wyciągamy delikatnie, najlepiej łyżką cedzakowa.

Jajko w koszulce – dodatkowe informacje

Jeśli chodzi o jajko w koszulce, głównym założeniem jest to, że takie jajko ma białko ścięte, a żółtko dalej płynne. Gotuje się je bez skorupki. Kształt jego najlepiej aby był jak najbardziej owalny i gładki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: JAJKA W MAJONEZIE INACZEJ
Następny przepis: Jajka w mięsie z sosem chrzanowo-czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode