JAJKA W MAJONEZIE INACZEJ
Zapraszamy do zapoznania się z niecodzienną interpretacją klasycznego przepisu na jajka w majonezie. Ta prosta i popularna potrawa dostaje nowe, intrygujące oblicze i smak, które przypadną do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej wersji, jak i osobom poszukującym oryginalnych kulinarnych doznań. Sekretem tej wersji jest nieszablonowe połączenie składników oraz sposób ich przygotowania. Przy daniu, które na pierwszy rzut oka wydaje się tak niewinne i proste, możemy pokazać, że kuchnia to miejsce, gdzie możemy odkrywać nowe smaki i kuszące połączenia nawet w ramach dobrze nam znanych potraw. Oto przepis na jajka w majonezie inaczej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 2 ogórki kiszone
- kilka rzodkiewek
- 1 cebula (może być czerwona)
- liście sałaty do przybrania
- pieprz
- sól
- słoiczek majonezu
Jajka w majonezie inaczej – jak zrobić?
-
1.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Pomidory, ogórki, rzodkiewkę i cebulę kroimy w kostkę (wielkość zależy od upodobań). Na liściach sałaty układamy połówki jajek, żółtkiem do dołu. Jajka delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, po czym nakładamy na nie majonez i rozprowadzamy. Następnie jajka z majonezem posypujemy warzywami i jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem.
Sposób przygotowania jajek w majonezie jest następujący:
JAJKA W MAJONEZIE INACZEJ – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś chce może obrać ogórki, jednak ja tego nie robię. Jeśli całość ozdobimy jeszcze kukurydzą konserwową i posiekaną natką pietruszki też będzie super.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem
Następny przepis: Jajka w koszulkach