Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami

Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami

Zapraszam do wypróbowania przepisu na jajka zapiekane w kokilkach z szynką i pomidorami. To doskonała propozycja na sycące i aromatyczne śniadanie lub brunch, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jajek. Wyrazisty smak szynki harmonijnie łączy się z delikatnością pomidorów, a całość dopełnia pieczony żółtkowy sos. Ta propozycja to nietuzinkowy sposób na podanie jajek, który udowadnia, że nawet tradycyjne składniki mogą być bazą do tworzenia niebanalnych dań. Przygotowanie jajek w kokilkach może wydawać się skomplikowane, jednak zapewniam, że z naszym przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 4 jajka (po 2 sztuki na porcję)
  • 4 plasterki szynki
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami – jak zrobić?

  1. Kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką spód oraz boki. Dodajemy natkę pietruszki i po 2-3 połówki pomidora na kokilkę.
  2. Opcja 1: wbijamy dwa całe jajka,
    Opcja 2: jajka roztrzepujemy jak na jajecznicę
    wlewamy do kokilek.
  3. Na wierzchu układamy po 2 – 3 połówki pomidorków, posypujemy solą i pieprzem.
    Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
    Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami – dodatkowe informacje

Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka sadzone ze szparagami
Następny przepis: Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode