Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Wielbiciele jajek na pewno będą zadowoleni z tego wyjątkowego przepisu na jajka faszerowane szynką. To klasyczna przekąska, która nabiera nowego charakteru dzięki dodatku soczystej szynki. Idealna na święta, imprezy, czy jako przekąska na co dzień. To połączenie dobrze znanych składników w niebanalny sposób. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z szynką to nie tylko smaczna, ale i efektowna potrawa. Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale jest tak naprawdę prosty i szybki do wykonania. Zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i tych, którzy szukają nowych smaków.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 5 plasterków szynki konserwowej lub wędzonej
  • liście sałaty
  • gałązki szczypiorku do dekoracji
  • trochę czerwonej papryki do dekoracji

Jak zrobić jajka faszerowane szynką

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka.
  2. Żółtka dokładnie rozcieramy w miseczce z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Do miseczki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Mieszamy. Masą faszerujemy połówki jajek.
  4. Liście sałaty myjemy i suszymy, układamy na talerzu, a na nich wykładamy faszerowane jajka. Szczypiorek kroimy i posypujemy jajka, na środek kładziemy paprykę.

Jajka faszerowane szynką – dodatkowe informacje

Im drobniej pokroimy składniki farszu, tym będzie on smaczniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku
Następny przepis: Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode