Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Zaprezentowany przepis to niecodzienność na polskim stole, ale stanowi doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają odświeżenia swojego jadłospisu inspiracjami z kuchni międzynarodowej. Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku to zarówno smaczna przekąska, jak i elegancka propozycja na rodzinne święta czy imprezy. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania ze świeżością składników oraz subtelnym, delikatnym smakiem. Kluczem jest tutaj pasta groszkowa – gładka, kremowa, o wyrazistym smaku i pięknym, intensywnym kolorze, która dodaje farszowi niezwykłego charakteru. Pomysł na nowe ujęcie tradycyjnych faszerowanych jajek.

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 5 jajek
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku – jak zrobić?

  1. Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i wystudzić.
    Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorupek i wystudzić.
    Każde jajko przeciąć na połowę i wyjąć żółtka.
    Do groszku dodać żółtka,chrzan i majonez,zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Połówki jajek ułożyć na talerzu,farsz przełożyć do szprycy i wycisnąć porcję do każdego jajka.
    Jajka dowolnie udekorować. Ja ozdobiłam je plasterkiem rzodkiewki,a talerz rzeżuchą.

Słowa kluczowe: pasta groszkowa

Pasta groszkowa – dodatkowe informacje

Podawać od razu po przygotowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka faszerowane pastą jajeczną
Następny przepis: Jajka faszerowane szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode