Jajecznica z przewagą żółtek

Jajecznica z przewagą żółtek

Poszukujesz nowych interpretacji klasycznej jajecznicy? Przedstawiamy oryginalną propozycję – jajecznica z przewagą żółtek. Zwykle żółtka kojarzą się z nadmiarem tłuszczu, lecz użyte z umiarem, dodają potrawie wyjątkowego smaku oraz kremowej konsystencji. Ponadto, żółtka jaj są źródłem cennych składników odżywczych. Przygotowanie jajecznicy z przewagą żółtek to świetna alternatywa dla standardowych przepisów na jajecznice. Poniższy przepis jest nie tylko prosty i szybki, ale też nadzwyczaj smaczny. Spróbuj jajecznicy z samych żółtek, a może odkryjesz swoje nowe ulubione śniadanie. Zacznij dzień inaczej!

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3 plasterki dowolnej wędliny
  • kopista łyżeczka masła
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Jajecznica z przewagą żółtek – jak zrobić?

  1. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Mieszamy i przez chwilę przypiekamy szynkę.
  2. Wlewamy żółtka i jajka. Delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, Smażymy jajecznice, do uzyskania pożądanego ścięcia jajek.
  3. Całość przekładamy na talerze i posypujemy według uznania szczypiorkiem.

Jajecznica z przewagą żółtek – dodatkowe informacje

Robię taką jajecznicę, gdy zostają mi żółtka z wcześniejszego przyrządzania ciasta na białkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajecznica z szynką i pomidorami
Następny przepis: Jajecznica z żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode