Jajecznica z przewagą żółtek
Poszukujesz nowych interpretacji klasycznej jajecznicy? Przedstawiamy oryginalną propozycję – jajecznica z przewagą żółtek. Zwykle żółtka kojarzą się z nadmiarem tłuszczu, lecz użyte z umiarem, dodają potrawie wyjątkowego smaku oraz kremowej konsystencji. Ponadto, żółtka jaj są źródłem cennych składników odżywczych. Przygotowanie jajecznicy z przewagą żółtek to świetna alternatywa dla standardowych przepisów na jajecznice. Poniższy przepis jest nie tylko prosty i szybki, ale też nadzwyczaj smaczny. Spróbuj jajecznicy z samych żółtek, a może odkryjesz swoje nowe ulubione śniadanie. Zacznij dzień inaczej!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 3 plasterki dowolnej wędliny
- kopista łyżeczka masła
- szczypiorek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Jajecznica z przewagą żółtek – jak zrobić?
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Mieszamy i przez chwilę przypiekamy szynkę.
- Wlewamy żółtka i jajka. Delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, Smażymy jajecznice, do uzyskania pożądanego ścięcia jajek.
- Całość przekładamy na talerze i posypujemy według uznania szczypiorkiem.
Jajecznica z przewagą żółtek – dodatkowe informacje
Robię taką jajecznicę, gdy zostają mi żółtka z wcześniejszego przyrządzania ciasta na białkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajecznica z szynką i pomidorami
Następny przepis: Jajecznica z żółtym serem