Jagody na zimę

Jagody na zimę

Chyba każdy z nas lubi przetwory domowej roboty, a szczególnie te, które można zrobić z jagód. Przepis na jagody na zimę to prawdziwy skarbiec smaku i zdrowia. Pikantne, lekko kwaskowate jagody, konserwowane w swoim własnym soku to doskonałe źródło witamin i minerałów na zimowe miesiące. Przygotowanie przetworów z tych drobnych owoców jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością was zadowoli. Pora, więc przygotować słoiki, zebrać jagody i przystąpić do kreatywnego gotowania! Przekonajcie się sami, jak efektowny i smaczny może być ten domowy przetwór.

Składniki:

  • 9 litrów świeżych jagód
  • 4 do 4,5 kg cukru

Jagody na zimę – jak zrobić?

  1. Jagody przebrać, opłukać na sitku, odstawić na chwilę, aby obciekły.
  2. Przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby puściły sok.
  3. Nakładać w słoiki, zamknąć i pasteryzować, duże słoiki ok 20 minut a małe 10 minut.
  4. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, niech w takiej pozycji stygną.

Takie jagody są dobre jako dodatek np do naleśników itp. Są też pomocne przy biegunkach. Z tej porcji jest ok 15-17 słoiczków 0,5 litrowych.

Jagody na zimę – dodatkowe informacje

Soki owocowe np. jagodowy:

Najlepszą metodą na otrzymanie doskonałego i pełnowartościowego soku jest zasypanie owoców cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin, aż puszczą sok.

Po tym czasie sok zlać do słoików lub butelek np. po Kubusiu i poddać pasteryzacji. Natomiast miąższ przesmażyć na dżem.

Gdyby sok był za mało słodki, wtedy po dodaniu do niego cukru, trzeba go podgrzać (mieszając), do momentu rozpuszczenia cukru i wtedy przelać go do butelek i poddać pasteryzacji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagodowy deser z chia i mascarpone
Następny przepis: jagodowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode