Jagody na zimę
Chyba każdy z nas lubi przetwory domowej roboty, a szczególnie te, które można zrobić z jagód. Przepis na jagody na zimę to prawdziwy skarbiec smaku i zdrowia. Pikantne, lekko kwaskowate jagody, konserwowane w swoim własnym soku to doskonałe źródło witamin i minerałów na zimowe miesiące. Przygotowanie przetworów z tych drobnych owoców jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością was zadowoli. Pora, więc przygotować słoiki, zebrać jagody i przystąpić do kreatywnego gotowania! Przekonajcie się sami, jak efektowny i smaczny może być ten domowy przetwór.
admin
Składniki:
- 9 litrów świeżych jagód
- 4 do 4,5 kg cukru
Jagody na zimę – jak zrobić?
- Jagody przebrać, opłukać na sitku, odstawić na chwilę, aby obciekły.
- Przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby puściły sok.
- Nakładać w słoiki, zamknąć i pasteryzować, duże słoiki ok 20 minut a małe 10 minut.
- Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, niech w takiej pozycji stygną.
Takie jagody są dobre jako dodatek np do naleśników itp. Są też pomocne przy biegunkach. Z tej porcji jest ok 15-17 słoiczków 0,5 litrowych.
Jagody na zimę – dodatkowe informacje
Soki owocowe np. jagodowy:
Najlepszą metodą na otrzymanie doskonałego i pełnowartościowego soku jest zasypanie owoców cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin, aż puszczą sok.
Po tym czasie sok zlać do słoików lub butelek np. po Kubusiu i poddać pasteryzacji. Natomiast miąższ przesmażyć na dżem.
Gdyby sok był za mało słodki, wtedy po dodaniu do niego cukru, trzeba go podgrzać (mieszając), do momentu rozpuszczenia cukru i wtedy przelać go do butelek i poddać pasteryzacji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagodowy deser z chia i mascarpone
Następny przepis: jagodowy sernik na zimno