jagodowy sernik na zimno

jagodowy sernik na zimno

Ten wyjątkowy przepis na jagodowy sernik na zimno jest idealny na gorące letnie dni, gdy nie chcemy spędzać czasu przy gorącym piekarniku. Delikatne ciasto o smaku jagodowym, połączone z kremowym, lekko kwaskowatym sernikiem to połączenie, które smakuje niebiańsko. Jego walory nie kończą się na smaku – sernik jest równie piękny dla oka, gdy jagody wypełniają go błękitnym, soczystym kolorem. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, że możemy go przygotować na zimno. Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają szybkich i łatwych przepisów na smaczne letnie deser z ulubionymi sezonowymi owocami.

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 23×23 cm
  • Składniki:
  • Na spód:
  • 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych)
  • 50 g masła
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • Szklanka jagód
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • Na wierzch:
  • Szklanka jagód
  • Galaretka krystaliczna

Jagodowy sernik na zimno – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić.
  2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody.
  3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli używamy jagód ze słoika to należy je odsączyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagody na zimę
Następny przepis: Jagody w cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode