jagodowy sernik na zimno
Ten wyjątkowy przepis na jagodowy sernik na zimno jest idealny na gorące letnie dni, gdy nie chcemy spędzać czasu przy gorącym piekarniku. Delikatne ciasto o smaku jagodowym, połączone z kremowym, lekko kwaskowatym sernikiem to połączenie, które smakuje niebiańsko. Jego walory nie kończą się na smaku – sernik jest równie piękny dla oka, gdy jagody wypełniają go błękitnym, soczystym kolorem. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, że możemy go przygotować na zimno. Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają szybkich i łatwych przepisów na smaczne letnie deser z ulubionymi sezonowymi owocami.
admin
Składniki:
- Foremka o wymiarach 23×23 cm
- Składniki:
- Na spód:
- 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych)
- 50 g masła
- Na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- Szklanka jagód
- 200 ml śmietanki kremówki
- Szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- Na wierzch:
- Szklanka jagód
- Galaretka krystaliczna
Jagodowy sernik na zimno – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli używamy jagód ze słoika to należy je odsączyć.