Jagodowa charlotte

Jagodowa charlotte

Witamy w świecie kulinarnych przyjemności! Kto nie kocha słodkości? A co powiecie na szybkie ciasto, które zachwyci każdego łasucha? Przedstawiamy przepis na niesamowicie aromatyczną i pełną jagodowego uroku charlotte. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyjątkowa mieszanka smaków jagód i delikatnej ciasta, dostarczy każdemu miłośnikowi słodkości niezapomnianych wrażeń. Idealne na popołudniowe spotkanie przy kawie czy rodzinny deser po obiedzie. Spróbujcie koniecznie tej wariacji na temat klasycznej charlotte – gwarantujemy, że będziecie chcieli do niej wracać! Pamiętajcie – szybkie ciasta nie muszą być nudne!

Składniki:

  • 200g długich biszkoptów
  • 80g cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 400g kwaśnej śmietany
  • 9 łyżek likieru owocowego, albo soku
  • 6 płatków żelatyny
  • 75g dropsów czekoladowych, albo drobno pokrojonej czekolady
  • 250g świeżych jagód

Jagodowa charlotte – jak zrobić?

  1. Spód małej tortownicy, około 20cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami. Pozostałe biszkopty przekroić na pół i odwrócone na zewnątrz stroną z cukrem, ustawić dookoła okręgu zamykającego tortownicę
  2. Cukier, serek, smietanę i 6 łyżek likieru ewentualnie soku dobrze wymieszać. 3 łyżkami likieru skropić biszkopty na dnie tortownicy. Żelatynę przyrządzić wg wskazówek na opakowaniu. Połączyć z serkiem i śmietaną, dodać 50g pokrojonej czekolady lub dropsów czekoladowych i 125g jagód. Wszystko wymieszać
  3. Masę przełożyć na biszkopty do tortownicy. Udekorować pozostałą czekoladą i jagodami. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Jagodowa charlotte – dodatkowe informacje

Jeżeli nie posiadamy małej tortownicy, możemy biszkopty rozłożyć bezpośrednio na talerz i otoczyć je, okręgiem z plastiku lub nawet z grubego papieru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagnięcina grillowana (w marynacie ananasowej)
Następny przepis: Jagodowe placuszki (fit)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode