Jagodowa charlotte
Witamy w świecie kulinarnych przyjemności! Kto nie kocha słodkości? A co powiecie na szybkie ciasto, które zachwyci każdego łasucha? Przedstawiamy przepis na niesamowicie aromatyczną i pełną jagodowego uroku charlotte. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyjątkowa mieszanka smaków jagód i delikatnej ciasta, dostarczy każdemu miłośnikowi słodkości niezapomnianych wrażeń. Idealne na popołudniowe spotkanie przy kawie czy rodzinny deser po obiedzie. Spróbujcie koniecznie tej wariacji na temat klasycznej charlotte – gwarantujemy, że będziecie chcieli do niej wracać! Pamiętajcie – szybkie ciasta nie muszą być nudne!
admin
Składniki:
- 200g długich biszkoptów
- 80g cukru
- 250g serka mascarpone
- 400g kwaśnej śmietany
- 9 łyżek likieru owocowego, albo soku
- 6 płatków żelatyny
- 75g dropsów czekoladowych, albo drobno pokrojonej czekolady
- 250g świeżych jagód
Jagodowa charlotte – jak zrobić?
- Spód małej tortownicy, około 20cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami. Pozostałe biszkopty przekroić na pół i odwrócone na zewnątrz stroną z cukrem, ustawić dookoła okręgu zamykającego tortownicę
- Cukier, serek, smietanę i 6 łyżek likieru ewentualnie soku dobrze wymieszać. 3 łyżkami likieru skropić biszkopty na dnie tortownicy. Żelatynę przyrządzić wg wskazówek na opakowaniu. Połączyć z serkiem i śmietaną, dodać 50g pokrojonej czekolady lub dropsów czekoladowych i 125g jagód. Wszystko wymieszać
- Masę przełożyć na biszkopty do tortownicy. Udekorować pozostałą czekoladą i jagodami. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Jagodowa charlotte – dodatkowe informacje
Jeżeli nie posiadamy małej tortownicy, możemy biszkopty rozłożyć bezpośrednio na talerz i otoczyć je, okręgiem z plastiku lub nawet z grubego papieru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagnięcina grillowana (w marynacie ananasowej)
Następny przepis: Jagodowe placuszki (fit)