Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla

Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla

Köfte to popularne danie we wschodnich kuchniach, szczególnie w Turcji, które teraz przeniesiemy na nasze rodzime grille. Przepis na jagnięce mielone kotleciki, inaczej Köfte z grilla, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek i steków. Jagnięcina mielona poddana odpowiedniej obróbce na grillu zyskuje niepowtarzalny smak, z którego jesteśmy dumni. Przygotowanie kotlecików mielonych z jagnięciny to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Ten przepis to szansa na odkrycie nowych smaków, sprawdź go koniecznie!

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mały pęczek natki pietruszki

Jagnięce mielone kotleciki czyli köfte z grilla – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę.
  2. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
  3. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki – kofte.
  4. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku.
  5. Podawać np. z tureckim chlebkiem – lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem
Następny przepis: Jagnięcina grillowana (w marynacie ananasowej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode