Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla
Köfte to popularne danie we wschodnich kuchniach, szczególnie w Turcji, które teraz przeniesiemy na nasze rodzime grille. Przepis na jagnięce mielone kotleciki, inaczej Köfte z grilla, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek i steków. Jagnięcina mielona poddana odpowiedniej obróbce na grillu zyskuje niepowtarzalny smak, z którego jesteśmy dumni. Przygotowanie kotlecików mielonych z jagnięciny to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Ten przepis to szansa na odkrycie nowych smaków, sprawdź go koniecznie!
admin
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- mały pęczek natki pietruszki
Jagnięce mielone kotleciki czyli köfte z grilla – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę.
- Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
- Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki – kofte.
- Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku.
- Podawać np. z tureckim chlebkiem – lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem
Następny przepis: Jagnięcina grillowana (w marynacie ananasowej)