Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym
Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym to idealna propozycja dla miłośników aromatycznych, domowych wypieków. To byłoby zdecydowane niedocenienie, gdyby uważać je tylko za deser — są doskonałe na każdą okazję. Jabłko połączone z cynamonem tworzy niepowtarzalny duet smakowy, a chrupiące ciasto nadaje deserowi idealnej tekstury. Krążki jabłek w cieście to nie tylko smaczny deser, ale również pięknie prezentują się na stole, co zwłaszcza docenią najmłodsi. Ten prosty w przygotowaniu przepis, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek, idealny na chłodniejsze, jesienne dni.
admin
Składniki:
- 4-5 jabłek
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1,75 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym – jak zrobić?
- Ciasto: Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodać wiórki i wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1-centymetrowe krążki. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia i smażyć na rumiano jabłuszka maczane wcześniej w cieście. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i szczyptą wiórków kokosowych.
Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym – dodatkowe informacje
W środek każdego krążka można włożyć suszoną żurawinę lub konfiturę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłka w sosie waniliowym
Następny przepis: Jabłkowe różyczki