Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym to idealna propozycja dla miłośników aromatycznych, domowych wypieków. To byłoby zdecydowane niedocenienie, gdyby uważać je tylko za deser — są doskonałe na każdą okazję. Jabłko połączone z cynamonem tworzy niepowtarzalny duet smakowy, a chrupiące ciasto nadaje deserowi idealnej tekstury. Krążki jabłek w cieście to nie tylko smaczny deser, ale również pięknie prezentują się na stole, co zwłaszcza docenią najmłodsi. Ten prosty w przygotowaniu przepis, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek, idealny na chłodniejsze, jesienne dni.

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1,75 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym – jak zrobić?

  1. Ciasto: Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodać wiórki i wymieszać.
  2. Jabłka umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1-centymetrowe krążki. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia i smażyć na rumiano jabłuszka maczane wcześniej w cieście. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i szczyptą wiórków kokosowych.

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym – dodatkowe informacje

W środek każdego krążka można włożyć suszoną żurawinę lub konfiturę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłka w sosie waniliowym
Następny przepis: Jabłkowe różyczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode