Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy
Ciesz się wyjątkowym smakiem jabłka, kokosa i chałwy dzięki temu przepisowi na jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy. Ta niesamowita kompozycja podbije podniebienia wszystkich, którzy darzą szczególną miłością te trzy składniki. Ciasto jabłkowo-kokosowe, przekładane puszystym kremem z chałwy, to pyszna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Ta propozycja doskonale sprawdzi się na każdą okazję, zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne uroczystości. Ta wariacja na temat klasycznego jabłecznika z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Aromatyczne jabłka, egzotyczny kokos i słodka chałwa to połączenie, które warto wypróbować. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 7 jaj
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 kg jabłek
- Polewa:
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mleka
- 10 dag czekolady
Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy – jak zrobić?
-
Margarynę utrzeć z cukrem (zostawić 2-3 łyżki) i 7 żółtkami, dodać mąkę, proszek, na koniec pianę ubitą z 2 białek. Podzielić ciasto na 2 części.
Do jednej dodać kakao. Kakaowe ciasto wylać na blaszkę.
Z 5 białek i 2-3 łyżek cukru ubić pianę, dodać kokos, wylać na masę kakaową.
Na kokosowe ciasto zetrzeć jabłka na grubych oczkach.
Na jabłka wylać jasne ciasto. Piec ok. 40-50 minut w 160°C. - Polewa: margarynę roztopić, dodać cukier, mleko i chałwę. Gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia. Polać ciasto.
Słowa kluczowe: ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową
Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy – dodatkowe informacje
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową pieczemy w blaszce o wymiarach 20×25.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym
Następny przepis: Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką