indyjskie placki cebulowe
Jeśli jesteś fanem indyjskiej kuchni albo po prostu szukasz nowych, ciekawych smaków – na pewno zainteresują Cię indyjskie placki cebulowe. To popularne danie uliczne, które cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Indiach, ale również na całym świecie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kolorowy element zimowego bufetu, czy po prostu jako smaczna przekąska na wieczór z filmem. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Składniki są łatwo dostępne, a ich wyjątkowy smak na pewno skradnie Twoje kulinarnie serce. Są one zwane indyjski racuchy cebulowe, placki cebulowe czy placuszki cebulowe.
admin
Składniki:
- 250g mąki
- 3 jajka
- 3 cebule
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta chilli
- olej
Indyjskie placki cebulowe – jak zrobić?
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Dodaj jajka i wodę.
- Mieszaj dokładnie do otrzymania gładkiego, gęstego ciasta.
- Cebule zetrzyj na tarce warzywnej albo posiekaj. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.
- Rozgrzej olej na smażenie.
- Nabieraj ciasto łyżką i smaż do uzyskania złotego koloru.
Sposób przygotowania: racuchy cebulowe, placki cebulowe, placuszki cebulowe
Porady – dodatkowe informacje
Zwróć uwagę na składniki przyprawy curry – może zawierać taką ilość chilli, że dodanie go nie będzie potrzebne.
Możesz dodać kurkumy, żeby placki miały ładniejszy kolor.
W plackach efektowniej wygląda cebula pokrojona w półkrążki.
Może być potrzebna większa ilość wody, tak aby ciasto nie było suche, a gładkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Indyjska sałatka z mango
Następny przepis: Indyk duszony z owocami