indyjskie placki cebulowe

indyjskie placki cebulowe

Jeśli jesteś fanem indyjskiej kuchni albo po prostu szukasz nowych, ciekawych smaków – na pewno zainteresują Cię indyjskie placki cebulowe. To popularne danie uliczne, które cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Indiach, ale również na całym świecie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kolorowy element zimowego bufetu, czy po prostu jako smaczna przekąska na wieczór z filmem. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Składniki są łatwo dostępne, a ich wyjątkowy smak na pewno skradnie Twoje kulinarnie serce. Są one zwane indyjski racuchy cebulowe, placki cebulowe czy placuszki cebulowe.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta chilli
  • olej

Indyjskie placki cebulowe – jak zrobić?

  1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Dodaj jajka i wodę.
  3. Mieszaj dokładnie do otrzymania gładkiego, gęstego ciasta.
  4. Cebule zetrzyj na tarce warzywnej albo posiekaj. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.
  5. Rozgrzej olej na smażenie.
  6. Nabieraj ciasto łyżką i smaż do uzyskania złotego koloru.

Sposób przygotowania: racuchy cebulowe, placki cebulowe, placuszki cebulowe

Porady – dodatkowe informacje

Zwróć uwagę na składniki przyprawy curry – może zawierać taką ilość chilli, że dodanie go nie będzie potrzebne.
Możesz dodać kurkumy, żeby placki miały ładniejszy kolor.
W plackach efektowniej wygląda cebula pokrojona w półkrążki.
Może być potrzebna większa ilość wody, tak aby ciasto nie było suche, a gładkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Indyjska sałatka z mango
Następny przepis: Indyk duszony z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode