IMBIR KANDYZOWANY
Przepis, który przedstawiamy, to sposób na przygotowanie czegoś wyjątkowego – imbiru kandyzowanego. Idealny do deserów, herbaty, a nawet jako przekąska sama w sobie. Dla wielu ten słodko-ostry smakołyk to prawdziwa gratka, a imbir kandyzowany w domowych warunkach smakuje jeszcze lepiej! To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to trudnym zadaniem, ale z naszym przepisem krok po kroku, każdy może sobie z nim poradzić. Zatem, jeśli zastanawiacie się, jak zrobić imbir kandyzowany, jesteście w idealnym miejscu.
admin
Składniki:
- świeży korzeń imbiru
- cukier (ilość = wadze imbiru po ugotowaniu)
- woda
- cukier (opcjonalnie) do obtoczenia gotowego kandyzowanego imbiru
Imbir kandyzowany – jak zrobić?
- Imbir obrać cieniutko ze skórki, dokładnie umyć pod bierzącą wodą, a następnie pokroić w kosteczki (1cm x 1cm).
- Zalać imbir wodą i gotować przez ok. 45 min. (do momentu, aż będzie miękki).
- Ugotowany imbir odcedzić i zważyć, a następnie dodać tyle samo cukru. (np. jeśli ugotowanego imbiru mamy 300 g dodajemy 300 g cukru).
- Imbir z cukrem włożyć do rondelka i zalać wodą (tyle, żeby przykryła imbir) i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 60 min.
- Imbir odcedzić łyżką cedzakową (syrop, który powstał zachować!) i wyłożyć na papier do pieczenia. Jeśli chcesz otrzymać imbir pokryty cukrem, na papier wysyp warstwę cukru, a następnie wyłóż odcedzony imbir i posyp kolejną porcją cukru.
- Pozostaw imbir do wystygnięcia i wysuszenia. Gotowy kandyzowany imbir przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.
xxxx – dodatkowe informacje
Syrop, który powstał w trakcie gotowania imbiru z cukrem zachować! Będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty!
Kandyzowany imbir można wykonać w formie plasterków. Surowy imbir pokroić w plasterki o grubości ok. 2 mm, a następnie postępować w ten sposób (jedynie czas gotowania z pkt. 2 może ulec zmianie i należy skrócić go do ok. 30 min. – skontrolować wbijając widelec, musi być miękki).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ikarek
Następny przepis: Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami