IMBIR KANDYZOWANY

IMBIR KANDYZOWANY

Przepis, który przedstawiamy, to sposób na przygotowanie czegoś wyjątkowego – imbiru kandyzowanego. Idealny do deserów, herbaty, a nawet jako przekąska sama w sobie. Dla wielu ten słodko-ostry smakołyk to prawdziwa gratka, a imbir kandyzowany w domowych warunkach smakuje jeszcze lepiej! To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to trudnym zadaniem, ale z naszym przepisem krok po kroku, każdy może sobie z nim poradzić. Zatem, jeśli zastanawiacie się, jak zrobić imbir kandyzowany, jesteście w idealnym miejscu.

Składniki:

  • świeży korzeń imbiru
  • cukier (ilość = wadze imbiru po ugotowaniu)
  • woda
  • cukier (opcjonalnie) do obtoczenia gotowego kandyzowanego imbiru

Imbir kandyzowany – jak zrobić?

  1. Imbir obrać cieniutko ze skórki, dokładnie umyć pod bierzącą wodą, a następnie pokroić w kosteczki (1cm x 1cm).
  2. Zalać imbir wodą i gotować przez ok. 45 min. (do momentu, aż będzie miękki).
  3. Ugotowany imbir odcedzić i zważyć, a następnie dodać tyle samo cukru. (np. jeśli ugotowanego imbiru mamy 300 g dodajemy 300 g cukru).
  4. Imbir z cukrem włożyć do rondelka i zalać wodą (tyle, żeby przykryła imbir) i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 60 min.
  5. Imbir odcedzić łyżką cedzakową (syrop, który powstał zachować!) i wyłożyć na papier do pieczenia. Jeśli chcesz otrzymać imbir pokryty cukrem, na papier wysyp warstwę cukru, a następnie wyłóż odcedzony imbir i posyp kolejną porcją cukru.
  6. Pozostaw imbir do wystygnięcia i wysuszenia. Gotowy kandyzowany imbir przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.

xxxx – dodatkowe informacje

Syrop, który powstał w trakcie gotowania imbiru z cukrem zachować! Będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty!
Kandyzowany imbir można wykonać w formie plasterków. Surowy imbir pokroić w plasterki o grubości ok. 2 mm, a następnie postępować w ten sposób (jedynie czas gotowania z pkt. 2 może ulec zmianie i należy skrócić go do ok. 30 min. – skontrolować wbijając widelec, musi być miękki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ikarek
Następny przepis: Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode