Humus - pasta z ciecierzycy

Humus – pasta z ciecierzycy

Egzotyczny, sycący i zdrowy – taki jest humus, czyli pasta z ciecierzycy. Ten orientalny przysmak to doskonała propozycja na zdrową przekąskę, dodatek do pieczywa, czy baza do wegańskich kanapek. Jego głównym składnikiem jest bowiem cieciorka – roślina z rodziny bobowatych, będąca prawdziwą bombą białkową. Nie można zapominać o wyrazistym smaku humusu, który zawdzięczamy dodatkowi tahini, czosnku i cytryny. Kremowa konsystencja, doskonałe połączenie smaków i ciekawa nuta orientu sprawiają, że humus warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Właściwie przyrządzony, niemal rozpływa się w ustach, dostarczając jednocześnie wielu wartości odżywczych.

Składniki:

  • 200g ciecierzycy
  • 50g sezamu (można użyć pasty tahini)
  • 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (**)
  • 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***)
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • woda (****)
  • 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki)

Humus – pasta z ciecierzycy – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.) Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h). (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić.
  2. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka – dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem. (Po przełożeniu do miseczek – wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Porady – dodatkowe informacje

(*) Humusu nie należy rozrzedzać oliwą. Dolać ją jedynie w przypadku użycia sezamu.

(**) Nie przesadzać z ilością czosnku, ponieważ zdominuje on smak pasty.

(***) Jest to tradycyjny składnik humusu, który pełni też bardzo ważną rolę – ułatwia trawienie.

Ciecierzyca jest ciężkostrawna, a humus nie powinien powodować żadnych dolegliwości trawiennych.

(****) Niektórzy do rozrzedzenia pasty – używają wody, w której gotowała się cieciorka. Ja dolewam świeżej, przegotowanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hummus z oliwkami
Następny przepis: Idealna polewa na ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode