Hummus z oliwkami
Jeśli jesteś miłośnikiem smaków z Bliskiego Wschodu, nasz przepis na hummus z oliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta sycąca przystawka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba pita lub warzyw, ale również stanowi doskonałą bazę dla sałatek i kanapek. Starannie dobrane składniki gwarantują wyjątkowy smak i aromat – kremowy hummus, delikatna nuta oliwek, lekko ostrawy posmak czosnku i świeżutkie zioła.
Czy ktoś powiedział wegański przysmak? Bez wątpienia hummus z oliwkami to must have wegańskich przekąsek. Oto składniki, których będziesz potrzebować…
admin
Czy ktoś powiedział wegański przysmak? Bez wątpienia hummus z oliwkami to must have wegańskich przekąsek. Oto składniki, których będziesz potrzebować…
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki pasty sezamowej
- oliwki czarne i zielone (garść lub trochę więcej wg uznania)
- sól i pieprz
- oliwa
- pół szklanki wody
Hummus z oliwkami – jak zrobić?
-
1.
Szklanka ciecierzycy namoczyć w dwóch szklankach wody i odstawić na całą noc. Następnie ugotować i wystudzić.
Humus z oliwkami – dodatkowe informacje
Jeśli nie lubimy oliwek, to oczywiście możemy je pominąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Hummus tradycyjny z ciecierzycy
Następny przepis: Hummus z suszonymi pomidorami