Hummus z oliwkami

Hummus z oliwkami

Jeśli jesteś miłośnikiem smaków z Bliskiego Wschodu, nasz przepis na hummus z oliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta sycąca przystawka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba pita lub warzyw, ale również stanowi doskonałą bazę dla sałatek i kanapek. Starannie dobrane składniki gwarantują wyjątkowy smak i aromat – kremowy hummus, delikatna nuta oliwek, lekko ostrawy posmak czosnku i świeżutkie zioła.
Czy ktoś powiedział wegański przysmak? Bez wątpienia hummus z oliwkami to must have wegańskich przekąsek. Oto składniki, których będziesz potrzebować…

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej
  • oliwki czarne i zielone (garść lub trochę więcej wg uznania)
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • pół szklanki wody

Hummus z oliwkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Szklanka ciecierzycy namoczyć w dwóch szklankach wody i odstawić na całą noc. Następnie ugotować i wystudzić.

  2. 2.
    Dodać czosnek, odsączone oliwki, pastę sezamową, sól, pieprz i wodę. Całość dobrze zblenderować. Gotowy hummus polać oliwą.

Humus z oliwkami – dodatkowe informacje

Jeśli nie lubimy oliwek, to oczywiście możemy je pominąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hummus tradycyjny z ciecierzycy
Następny przepis: Hummus z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode