Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Humus tradycyjny z ciecierzycy to nie tylko pyszny, ale również zdrowy dodatek do każdej diety. Zawiera mnóstwo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu jest doskonały dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest idealny do smarowania na chleb, jako dip do warzyw lub jako składnik sałatek. Elastyczność hummusu z cieciorki sprawia, że jest on niezastąpiony w kuchni. W tym przepisie skupimy się na tradycyjnym humusie z puszki, ale pamiętaj, że zawsze możesz go urozmaicić dodając ulubione przyprawy lub zioła.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki (lub samodzielnie ugotowanej)
  • 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy (lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • sól
  • Dekoracja:
  • kilka ziarenek ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli

Hummus tradycyjny z ciecierzycy – jak zrobić?

  1. 1.
    Do rozdrabniacza wrzucić odsączoną ciecierzycę. Dodać czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Zmiksować, aż składniki się rozdrobnią. Dodać sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksować na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodać wody z ciecierzycy lub oliwy z oliwek.
  2. 2.
    Podać w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy.
    Smacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli używamy surowej ciecierzycy, musimy ją namoczyć. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko zagotowujemy całość. Dodajemy tylko odrobinę soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. W przypadku, gdyby woda odparowała, uzupełniamy ją. Ciecierzyca musi być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania, aby dodać ją do hummusu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hummus paprykowo - pomidorowy
Następny przepis: Hummus z oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode