Hummus paprykowo – pomidorowy
Zanurz się w zmysłową podróż smaków kuchni Bliskiego Wschodu z hummusem paprykowo-pomidorowym. Ta wyrafinowana pasta, inspirowana tradycyjnymi przepisami arabskimi, miesza smak soczystych pomidorów, słodko-pikantnej czerwonej papryki z kremową teksturą hummusu. Hummus paprykowo – pomidorowy to wspaniały dodatek do dań wegańskich i wegetariańskich, ale nie tylko one. Ten przepis na hummus pomidorowy, pełen jest składników niskoprzetworzonych stanowiących bogatość witamin i składników odżywczych. Ta wegańska przekąska jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim pyszna – idealna do chrupiących kawałków pitki lub świeżych warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciecierzyca – 1 puszka
- Pasta tahini – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Czosnek – 1 ząbek
- Suszone pomidory – 3 plastry
- Olej spod suszonych pomidorów – 1 łyżka
- Sambal oelek – 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- kumin i kolendra mielona – po 1/2 łyżeczki
- papryka słodka mielona – 1/2 łyżeczki
- Papryka chilli w płatkach do posypania
Hummus paprykowo – pomidorowy – jak zrobić?
- Ciecierzycę z puszki odcedzamy, dodajemy do niej 4-5 łyżek zalewy z puszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli miksowanie ciężko idzie, należy dodać jeszcze trochę zalewy. Dodajemy pokrojone tahini, suszone pomidory, sambal oelek, olej, sok z cytryny, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy – pomidory nie muszą być zmielone na gładko. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.
xxxx – dodatkowe informacje
Hummus paprykowo – pomidorowy najlepszy jest następnego dnia, gdy przyprawy dobrze się przegryzą.