Holenderski Chleb Tygrysi

Holenderski Chleb Tygrysi

Chleb tygrysi, zwany również tigerbrood, ma swoje korzenie w kuchni holenderskiej. Chociaż jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat, najbardziej autentyczne smaki doświadczyć można przygotowując go samemu, według oryginalnego przepisu. Chleb Tygrysi zyskał swoją nazwę od charakterystycznego, pręgowanego wzoru, który powstaje na skórce podczas pieczenia. Oprócz interesującego wyglądu, ten smaczny chleb ma również wspaniałą, chrupiącą skórkę oraz miękkie i puszyste wnętrze. Przygotowanie chleba tygrysiego w domu może być niezwykle satysfakcjonującym doświadczeniem.

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 90 g mąki
  • 55 ml wody
  • paczka drożdży instant 7 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1\4 łyżeczka soli
  • Ciasto Właściwe:
  • ok.500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Pasta Ryżowa:
  • paczka drożdży instant 7 g
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 130 g mąki ryżowej

Holenderski chleb tygrysi – jak zrobić?

  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(zaczyn można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce),do misy miksera wsypujemy drożdże,cukier,wlewamy ciepłą,ale nie gorącą wodę i odstawiamy na 5 min.do chwili pojawienia się bąbelków na powierzchni,następnie przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól,dokładnie mieszamy łyżką ,zagniatamy ręką elastyczne ciasto,które odstawiamy do podwojenia objętości.
  2. Następnie wlewamy ciepłe ,ale nie gorące mleko,wodę,wsypujemy cukier,sól oraz wlewamy olej,przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto,gdyby ciasto było lepiące dosypać więcej mąki,ciasto ma odchodzić od misy miksera.Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz. do wyrośnięcia,miskę przykrywamy ściereczką.
  3. Po tym czasie ciasto walnąć pięścią w celu odgazowania,zagnieść krótko i uformować bochenek,który kładziemy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min.do napuszenia,w tym czasie przygotowujemy pastę ryżową. Drożdże rozmieszać z wodą i dodać resztę składników,wymieszać w miseczce trzepaczką rózgową tak,aby powstała gładka masa i odstawić. Pasta ma być na tyle gęsta,aby nie spływała z chleba po posmarowaniu,inaczej nie powstanie charakterystyczna popękana skórka.
  4. Wyrośnięty chleb posmarować grubą warstwą pasty ryżowej zaczynając od góry,smarować delikatnie łyżką,chlebek odstawić jeszcze na 15 min.następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C z termoobiegiem,na dno piekarnika postawić naczynie z wodą i piec 45-50 min.
  5. Upieczony chlebek powinien mieć popękaną skórkę złoto-brązowego koloru,lub sprawdzić spód chlebka opukując,gdy jest głuchy odgłos,znaczy,że chlebek jest upieczony.

Holenderski Chleb Tygrysi – dodatkowe informacje

Chleb tygrysi to naprawdę wartościowa pozycja, szczególnie dla miłośników pieczywa. Przy pierwszym pieczeniu zastosowałam tylko połowę pasty ryżowej na wierzch, jednak w przyszłości zdecydowanie polecam użyć jej całość, aby uzyskać bardziej estetyczne spękania na powierzchni chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hiszpańskie cojones
Następny przepis: Homar zapiekany z masłem ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode