Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia

Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia

Zanurz się w kulinarne doznania z proponowanym przepisem na herbatnikowiec – ciasto bez pieczenia. Ten przysmak doskonale łączy się z poranną kawą lub popołudniową herbatą. Dzięki bazie z pokruszonych herbatników, ciasto nabiera charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku. Mimo że nie wymaga pieczenia, jest równie aromatyczne i przykuwające uwagę jak tradycyjne wypieki. Dzięki naszemu przepisowi, zarówno osoby o niewielkim doświadczeniu w gotowaniu, jak i te, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami, będą mogły z łatwością przygotować to proste, a zarazem wykwintne ciasto. Czekają Cię niezapomniane chwile pełne słodkiego szaleństwa!

Składniki:

  • Spód ciasta – 15 dag masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 10 dag cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 20 dag pokruszonych herbatników, 5 dag pokrojonych orzechów włoskich, 1 jajko
  • Masa – 50 dag serka homogenizowanego waniliowego, 20 dag cukru pudru, sok z połowy cytryny, 0,5 torebki budynku śmietankowego, 2 łyżki mleka, 7 dag masła, 1,5 łyżki żelatyny, ok. 70 ml mleka do żelatyny
  • Na wierzch – wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada

Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia – jak zrobić?

  1. W garnku rozpuścić masło, cukry, kakao dodać roztrzepane jajko, podgrzewać na małym ogniu, mieszając do zgestnienia.
    Wsypać pokruszone herbatniki i orzechy. Ciepłą masę wylać na tortownice.
  2. Żelatynę rozpuścić w mleku.
    Roztopić masło dodać 2 łyżki mleka, budyń, cukier i sok z cytryny gotować chwilę.
    Wystudzić i połączyć mikserem z zimną żelatyną i serkiem.
    Wylać na masę herbatnikową. Schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: spód ciasta z pokruszonych herbatników, ciasto z pokruszonych herbatników

Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia – dodatkowe informacje

Dla mnie osobiście ciasto jest bardzo słodkie, więc następnym razem użyje mniej cukru, szczególnie do spodu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Herbatnikowa krówka
Następny przepis: Hiszpańska paella z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode