Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe
Halawiyat bi gazar to tradycyjny marokański deser, który łączy w sobie typowe dla kuchni Maghrebu składniki z nutą egzotyki. Te wyjątkowe kulki marchewkowe zaskoczą Cię swoim słodkim smakiem, kremową konsystencją i wyjątkowym aromatem. Ciekawa kompozycja smaków i łatwość przygotowania sprawiają, że halawiyat bi gazar to doskonały pomysł na oryginalne zakończenie posiłku. To niewątpliwie jeden z najbardziej wyrazistych i aromatycznych deserów w marokańskiej kuchni, doskonały dla wszystkich, którzy cenią sobie intensywne smaki i nietypowe połączenia słodko-korzennych nut. Wypróbuj ten marokański przepis i pozwól się porwać kulinarnemu szaleństwu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 150 g ciastek maślanych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- wiórki kokosowe
Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe – jak zrobić?
-
1.
Startą marchewkę przekładamy do garnuszka. Zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. -
2.
Ciasteczka ucieramy na drobne okruszki. Dodajemy do nich marchewkę i formujemy niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Smacznego 🙂
Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe – dodatkowe informacje
Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami, dodajcie do marchewki mniej cukru ponieważ kuleczki są naprawdę bardzo słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gyros ze schabu z sosem tzatziki
Następny przepis: Halibut pieczony na warzywach