Gundel palacsinta (naleśniki a’la Gundel)
Zapraszamy do odkrycia sekretów kuchni węgierskiej, przygotowując tradycyjne naleśniki zwane palacsinta. Przedstawiamy przepis na unikalną, słodką odmianę tej potrawy – Gundel palacsinta. Jak sama nazwa wskazuje, ten wariant naleśników wynalazł Karoly Gundel, znany węgierski szef kuchni. To eleganckie danie, które łączy w sobie delikatność naleśników z bogactwem nadzienia z orzechów laskowych, rumu i rodzynek, a całość zaskoczy Was nutą czekolady. Serwując Gundel palacsinta, zaserwujesz kawałek historii i tradycji Węgier, które przemawiają przez smaki i aromaty tego wyjątkowego deseru. Oto składniki, które będą potrzebne do tego magicznego kulinarnego podróży.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej (z lekką górka)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- nadzienie:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
- 4 łyżki rodzynków
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 50ml rumu
- 1-2 biszkopty (opcjonalnie)
- polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Gundel palacsinta (naleśniki a’la gundel) – jak zrobić?
- Składniki naleśników zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na pół godziny.
- Orzechy laskowe uprażyć, oczyścić ze skórek, zmielić razem z włoskimi. Rodzynki zalać gorącą śmietanką, odstawić na 10 minut. Do rodzynków dodać orzechy, skórkę, miód i rum. Jeśli masa będzie za rzadka, pokruszyć biszkopty.
- Cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę, ciągle mieszając podgrzewać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsta – ok. 2 minut.
Naleśniki ułożyć na talerzach, polać gorącą polewą.
Smacznego! - Usmażyć 4 naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąty. Wstawić do ciepłego piekarnika, a w tym czasie przygotować polewę.
Gundel palacsinta (naleśniki a’la Gundel) – dodatkowe informacje
w wersji dla dzieci zamiast rumu można dodać esencję waniliową lub migdałową
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gumi-misie na plaży
Następny przepis: Gyros ze schabu z sosem tzatziki