Gundel palacsinta (naleśniki a'la Gundel)

Gundel palacsinta (naleśniki a’la Gundel)

Zapraszamy do odkrycia sekretów kuchni węgierskiej, przygotowując tradycyjne naleśniki zwane palacsinta. Przedstawiamy przepis na unikalną, słodką odmianę tej potrawy – Gundel palacsinta. Jak sama nazwa wskazuje, ten wariant naleśników wynalazł Karoly Gundel, znany węgierski szef kuchni. To eleganckie danie, które łączy w sobie delikatność naleśników z bogactwem nadzienia z orzechów laskowych, rumu i rodzynek, a całość zaskoczy Was nutą czekolady. Serwując Gundel palacsinta, zaserwujesz kawałek historii i tradycji Węgier, które przemawiają przez smaki i aromaty tego wyjątkowego deseru. Oto składniki, które będą potrzebne do tego magicznego kulinarnego podróży.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej (z lekką górka)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • nadzienie:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 4 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 50ml rumu
  • 1-2 biszkopty (opcjonalnie)
  • polewa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Gundel palacsinta (naleśniki a’la gundel) – jak zrobić?

  1. Składniki naleśników zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na pół godziny.
  2. Orzechy laskowe uprażyć, oczyścić ze skórek, zmielić razem z włoskimi. Rodzynki zalać gorącą śmietanką, odstawić na 10 minut. Do rodzynków dodać orzechy, skórkę, miód i rum. Jeśli masa będzie za rzadka, pokruszyć biszkopty.
  3. Cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę, ciągle mieszając podgrzewać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsta – ok. 2 minut.
    Naleśniki ułożyć na talerzach, polać gorącą polewą.
    Smacznego!
  4. Usmażyć 4 naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąty. Wstawić do ciepłego piekarnika, a w tym czasie przygotować polewę.

Gundel palacsinta (naleśniki a’la Gundel) – dodatkowe informacje

w wersji dla dzieci zamiast rumu można dodać esencję waniliową lub migdałową


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gumi-misie na plaży
Następny przepis: Gyros ze schabu z sosem tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode