Gulasz z indyka z kopytkami
Często poszukujemy inspiracji na dania, które podbiją smakiem nasze domowe obiady. Gulasz z indyka z kopytkami to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników domowej, pełnej smaku kuchni. To danie to połączenie delikatnego mięsa indyka z aromatycznym sosem, które razem tworzą niepowtarzalny gulasz. Dodatek domowych kopytek dodaje potrawie charakteru i sprawia, że staje się jeszcze bardziej syte i satysfakcjonujące. Gulasz z indyka z kopytkami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tradycyjną, domową kuchnię.
admin
Składniki:
- Kopytka:
- Gotowane ziemniaki 500 g
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- Gulasz z indyka:
- 700 g piersi indyka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- Sól
Gulasz z indyka z kopytkami – jak zrobić?
- Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i jajko i sól. Wyrobić ciasto, z ciasta uformować wałek o szerokości 3 cm i pokroić na romby. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Cebulę pokroić w kosteczkę zeszklić na oleju.
- Dodać pokrojonego w kosteczkę indyka. Smażyć około 10 minut.
- Dodać marchewkę i przecier pomidorowy. Podlać wodą na tyle aby przykryć indyka.
- Dodać sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę. Gotować około 15 minut na średnim ogniu. Na końcu dodać majeranek.
- Dodać mąkę wymieszaną z wodą, starannie wymieszać i całość ponownie zagotować. Udekorować świeżą kolendrą.
Sposób przygotowania:
Gulasz z indyka z kopytkami – dodatkowe informacje
Majeranek dodajemy na koniec gotowania, ponieważ jego wcześniejsze dodanie może powodować gorzknienie potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z indyka z warzywami
Następny przepis: Gulasz z indyka z warzywami i makaronem