Gulasz wieprzowo-wołowy
Zapraszamy do spróbowania pełnego smaku i aromatu gulaszu wieprzowo-wołowego. To jedno z tych dań, które nie tylko koją zmysły, ale także są zdrowym i sycącym posiłkiem. Korzystając z tradycyjnych receptur, ale zestawiając je z nowoczesnością, tworzymy przepis, który czerpie inspirację zarówno od Kwestii Smaku, jak i Gessler. Gulasz to duma naszej kuchni, który zyskuje gorące pochwały nie tylko na rodzimym, ale i światowym rynku. Jest to dłoń pełna świeżych składników, wyśmienitych przypraw oraz staranności w wyborze najwyższej jakości mięs.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 500 g mięsa wołowego
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 1 kostka bulionu wołowego
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, chili, przyprawa do gulaszu
Gulasz wieprzowo-wołowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju – przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować – dodać bulion wołowy.
- Dusić pod przykryciem ok 45 min na malutkim ogniu (by mięsko równomiernie doszło).
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle.
- Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki, marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach – wszystkie warzywa dodać do gulaszu.
- Odlać ok 300 ml wywaru, wymieszać z mąką, koncentratem, pomidorami oraz przyprawami.
- Dusić wszystko razem ok. 30 min, by warzywa i mięso było mięciutkie.
Gulasz wieprzowo-wołowy – dodatkowe informacje
Gulasz możemy zagęścić śmietaną oraz większą ilością mąki
Tagi
admin