Gulasz wieprzowo-wołowy

Gulasz wieprzowo-wołowy

Zapraszamy do spróbowania pełnego smaku i aromatu gulaszu wieprzowo-wołowego. To jedno z tych dań, które nie tylko koją zmysły, ale także są zdrowym i sycącym posiłkiem. Korzystając z tradycyjnych receptur, ale zestawiając je z nowoczesnością, tworzymy przepis, który czerpie inspirację zarówno od Kwestii Smaku, jak i Gessler. Gulasz to duma naszej kuchni, który zyskuje gorące pochwały nie tylko na rodzimym, ale i światowym rynku. Jest to dłoń pełna świeżych składników, wyśmienitych przypraw oraz staranności w wyborze najwyższej jakości mięs.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 500 g mięsa wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, chili, przyprawa do gulaszu

Gulasz wieprzowo-wołowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju – przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować – dodać bulion wołowy.
  2. Dusić pod przykryciem ok 45 min na malutkim ogniu (by mięsko równomiernie doszło).
  3. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle.
  4. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki, marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach – wszystkie warzywa dodać do gulaszu.
  5. Odlać ok 300 ml wywaru, wymieszać z mąką, koncentratem, pomidorami oraz przyprawami.
  6. Dusić wszystko razem ok. 30 min, by warzywa i mięso było mięciutkie.

Gulasz wieprzowo-wołowy – dodatkowe informacje

Gulasz możemy zagęścić śmietaną oraz większą ilością mąki

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wiedeński
Następny przepis: Gulasz wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode