Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego

Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego

Oto wyjątkowy przepis inspirowany tradycyjnym Środkowoeuropejskim daniem – „Gulasz Mięsny a la Strogonow Podany w Garnku z Ciastka Kruchego”. To połączenie soczystego, bogato przyprawionego gulaszu w stylu strogonow z delikatnym ciastem kruchym, tworzy niepowtarzalne i atrakcyjne danie. Szczególny charakter dodaje mu sposób podania – w ceramicznym garnku bułgarskim, który pozwala na zachowanie aromatów i smaków. Gulasz przygotowany tą metodą, ma nie tylko wyśmienity smak, ale również prezentuje się niezwykle efektownie. To doskonały wybór na rodzinny obiad czy elegancki posiłek dla gości.

Składniki:

  • 700 gram mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 20 gram pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • listki laurowe, ziele angielskie (po 3 sztuki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • sól i pieprz do smaku

Garnek z ciasta.

  • Składniki:
  • 50 gram mąki pszennej
  • 25 gram masła
  • około 7 łyżek wody
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • pół łyżeczki soli

Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie gulaszu;
    Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w średnią kostkę. Oprószamy pieprzem i solą.. Posypujemy mąka, tak aby mięso było nią pokryte. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smazymy z każdej strony. Dodajemy pocięta cebulę w piórka, chwilę smażymy. Następnie dolewamy pół szklanki wody, obraną i pokrojoną marchew, przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, paprykę i ogórki w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, pomidory i ogórki kiszone. Dolewamy po odrobinie wody jesli jest taka potrzeba, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
    Doprawiamy do smaku.
  2. 2.
    Przygotowanie garnka;
    Z mąki, masła i wody z dodatkiem soli zagniatamy elastyczne ciasto. Można go schłodzic w lodówce około pół godziny. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 16 cm. Najpierw wykładamy dno tortownicy, ciasto rozwałkowujemy dość grubo, aby garnek nam sie nie rozpadł podczas serwowania dania. Następnie wylepiamy tez boki. Dokładnie sklejamy aby nie było prześwitów. Tortownice wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki. w tym czasie robimy pokrywkę. Wykrawamy koło o takiej średnicy jak garnek. z pozostałego ciasta robimy ozdoby i uszy garnka. Pokrywkę układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładamy na chwile do lodówki aby ciasto się schłodziło i nie rozpłynęło podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200C i pieczemy garnek wraz z pokrywka aż się zezłoca. Dno garnka można obciążyć kulkami ceramicznymi. Po upieczeniu ciasto studzimy. Do garnka wkładamy gulasz, podajemy.
    Garnek jak najbardziej jest zjadliwy.

PORADY – Dodatkowe informacje

Ciasto na garnek najlepiej przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc w lodówce. Tortownicy absolutnie nie smarujemy, bo ciasto się ześlizgnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY
Następny przepis: GULASZ MUSZTARDOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode