Gruzińskie pierożki chinkali

Gruzińskie pierożki chinkali

Chinkali, gruzińskie pierogi, są kulinarnym symbolem Gruzji, tak samo ikonicznym jak włoski spaghetti czy chińskie dim sum. Ich wyjątkowość bierze się z unikalnej kompozycji składników, które łączą w sobie smaki charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej. Delikatne ciasto ukrywa w sobie soczyste, mięsne nadzienie, a całość dopełnia dodatek aromatycznych ziół. Przyrządzenie domowych pierożków chinkali jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie to wynagradza. To prawdziwa uczta dla miłośników egzotycznych smaków, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań. Więc jeżeli szukasz niebanalnego przepisu, gruzińskie pierożki chinkali stanowią idealną propozycję.

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • farsz:
  • 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 szklanka bulionu
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 spora cebula
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Pierożki chinkali są charakterystycznym daniem kuchni gruzińskiej. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak je przygotować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Mięso, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy w misce. Dodajemy także nasiona kolendry. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Zagniatamy składniki, tworząc farsz na pierożki.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, jak do polskich pierogów. Odstawiamy je na kilka minut, aby ciasto mogło odpocząć. Następnie wałkujemy je na cienkie placki.
  3. Wykałaczką lub kubkiem o średnicy około 10-12 cm wycinamy okręgi z ciasta. Na środek każdego placka wykładamy łyżkę farszu. Zawijamy ciasto, tworząc sakiewkę w kształcie harmonijki. Dokładnie zamykamy końcówkę pierożka i zabezpieczamy go.
  4. Gotowe chinkali wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je łyżką cedzakową i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  5. Pierożki chinkali można udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Podajemy je ciepłe.

Posiłek ten najlepiej podawać, chwytając chinkali za ogonek, odwracając je do góry nogami i ugryzając ciasto. Po zrobieniu gryza się rosołek z wnętrza pierożka, a następnie spożywa się go w całości. Smacznego!

Gruzińskie pierożki chinkali – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyszło mi 35 chinkali.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gruszkówka
Następny przepis: Gruziński chleb serowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode