Gruziński chleb serowy
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na gruziński chleb serowy. Jest to jeden z najpopularniejszych dań narodowych Gruzji, który zyskał sławę na całym świecie. Tradycyjnie jest to chleb wypełniony mnóstwem stopionego sera, który po wyjęciu z pieca jest niezwykle soczysty i rozpływa się w ustach. Chleb serowy może być zarówno przekąską, jak i pełnym, sytym daniem. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a zapach, który roznosi się domem podczas pieczenia, sprawia, że każdy będzie chciał skosztować tej pysznej potrawy. Pora odkryć smak Gruzji w naszej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- mąka pszenna chlebowa typ 650 – 550 g
- świeże drożdże 40 g
- mleko letnie 250 ml
- sól 1 łyżeczka
- masło 125 g
- cukier 1 łyżeczka
- NADZIENIE:
- camembert 120 g
- mozzarella 125 g
- twaróg 125 g
- ementaler 125 g
- masło miękkie 15 g
- jajka 1 szt.
Gruziński chleb serowy – jak zrobić?
- Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.
- Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.
- Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.
Kluczowe słowa: chleb serowy.
Gruziński chleb serowy – dodatkowe informacje
Przepis na ten chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” , tutaj podaję przepis z moimi zmianami. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas wyrastania ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gruzińskie pierożki chinkali
Następny przepis: Gryczana babka