Gruziński chleb serowy

Gruziński chleb serowy

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na gruziński chleb serowy. Jest to jeden z najpopularniejszych dań narodowych Gruzji, który zyskał sławę na całym świecie. Tradycyjnie jest to chleb wypełniony mnóstwem stopionego sera, który po wyjęciu z pieca jest niezwykle soczysty i rozpływa się w ustach. Chleb serowy może być zarówno przekąską, jak i pełnym, sytym daniem. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a zapach, który roznosi się domem podczas pieczenia, sprawia, że każdy będzie chciał skosztować tej pysznej potrawy. Pora odkryć smak Gruzji w naszej kuchni!

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa typ 650 – 550 g
  • świeże drożdże 40 g
  • mleko letnie 250 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 125 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • NADZIENIE:
  • camembert 120 g
  • mozzarella 125 g
  • twaróg 125 g
  • ementaler 125 g
  • masło miękkie 15 g
  • jajka 1 szt.

Gruziński chleb serowy – jak zrobić?

  1. Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.
  3. Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.
  4. Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  6. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.

Kluczowe słowa: chleb serowy.

Gruziński chleb serowy – dodatkowe informacje

Przepis na ten chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” , tutaj podaję przepis z moimi zmianami. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas wyrastania ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gruzińskie pierożki chinkali
Następny przepis: Gryczana babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode