Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie to tradycyjna polska przekąska, która idealnie wpasowuje się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na eleganckie przyjęcia. Gruszki w occie z cynamonem to prawdziwe połączenie smaków i aromatów. Przepis ten pozwala na wykorzystanie jesiennej obfitości gruszek, które zachwycają słodkawym smakiem, kontrastującym z wyrazistym octem. Cynamon dodany do przepisu nadaje gruszkom charakterystycznego, korzennego posmaku. Gruszki w occie to uniwersalna propozycja – idealna jako dodatek do dań mięsnych, a także jako samodzielna, wykwintna przekąska.

Składniki:

  • około 4-5 kg twardych gruszek
  • sok z cytryny
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1 kilogram cukru
  • kilka goździków

Gruszki w occie – jak zrobić?

  1. Zdrowe i twarde gruszki umyć, obrać, przekroić na pół zostawiając ogonek lub można również pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć gniazda nasienne. Wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
  2. Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Partiami wkładać gruszki i gotować, aż staną się szkliste. Następnie przekładać do wyparzonych słoików. Po wyjęciu ostatniej partii gruszek należy usunąć goździki i zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać gruszki w słoikach. Słoiki należy zakręcić nakrętkami i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
  3. Smacznego.

Słowa kluczowe: gruszki w occie z cynamonem, gruszki w occie przepis, gruszki w occie.

Gruszki w occie – dodatkowe informacje

Jeśli zostanie zalewa, to najlepiej przelać do małych słoiczków, zamknąć, odwrócić denkiem do góry. To jest doskonały dodatek do sosów np. do sałaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gruszki w karmelu
Następny przepis: GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode