gruszka Piękna Helena
Ciesz się niebanalnym smakiem słodkiej gruszki Pięknej Heleny – eleganckiego deseru, który łączy w sobie prostotę i wykwintność. Ten klasyczny francuski deser to połączenie delikatnych, dojrzałych gruszek, gotowanych w aromatycznym syropie z wanilią, korą cynamonu i gwiazdkami anyżu, a następnie podawanych z bitą śmietaną i gorzką czekoladą. To połączenie smaków sprawia, że deser ten jest zarówno orzeźwiający, jak i wystarczająco bogaty, aby zaspokoić najbardziej wymagające kubki smakowe. Gruszka Piękna Helena to doskonały deser na każdą okazję.
admin
Składniki:
- 2 duże, średnio dojrzałe gruszki
- 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarenka z 1/4 laski wanilii
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka koniaku
- 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
Gruszka „piękna helena” – jak zrobić?
- Zagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.
- Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.
- Następnie wyjąć i odsączyć.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.
- Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.
Słowa kluczowe: gruszki świętej heleny, piękna helena deser, gruszka heleny, gruszki heleny, gruszki pięknej heleny
gruszka Piękna Helena – dodatkowe informacje
Zamiast koniaku możemy użyć amaretto lub likieru kawowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Groszek z marchewką w bułce tartej
Następny przepis: Gruszki na zimę mojej babci