gruszka Piękna Helena

gruszka Piękna Helena

Ciesz się niebanalnym smakiem słodkiej gruszki Pięknej Heleny – eleganckiego deseru, który łączy w sobie prostotę i wykwintność. Ten klasyczny francuski deser to połączenie delikatnych, dojrzałych gruszek, gotowanych w aromatycznym syropie z wanilią, korą cynamonu i gwiazdkami anyżu, a następnie podawanych z bitą śmietaną i gorzką czekoladą. To połączenie smaków sprawia, że deser ten jest zarówno orzeźwiający, jak i wystarczająco bogaty, aby zaspokoić najbardziej wymagające kubki smakowe. Gruszka Piękna Helena to doskonały deser na każdą okazję.

Składniki:

  • 2 duże, średnio dojrzałe gruszki
  • 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koniaku
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 2 – 3 łyżki płatków migdałowych

Gruszka „piękna helena” – jak zrobić?

  1. Zagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.
  2. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  3. Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.
  4. Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.
  5. Następnie wyjąć i odsączyć.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.
  7. Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.

Słowa kluczowe: gruszki świętej heleny, piękna helena deser, gruszka heleny, gruszki heleny, gruszki pięknej heleny

gruszka Piękna Helena – dodatkowe informacje

Zamiast koniaku możemy użyć amaretto lub likieru kawowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Groszek z marchewką w bułce tartej
Następny przepis: Gruszki na zimę mojej babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode