Grochówka na wędzonych kościach
Grochówka na wędzonych kościach to wyjątkowo aromatyczna i sycąca propozycja dla miłośników polskiej kuchni oraz niebanalnych zup. Wyrazisty smak dania zawdzięczamy zastosowaniu wędzonych kości, które wzbogacają zupę o niepowtarzalny posmak. Dzięki nim grochówka nabywa głębi, stając się jeszcze bardziej soczysta i apetyczna. Idealna na mroźne, zimowe dni, ale nie tylko – smakuje równie dobrze kiedy tylko zapragniemy domowej, ciepłej zupy. Zupa grochowa na kościach wędzonych to danie, które zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Grochówka na kościach wędzonych to propozycja godna nawet niedzielnej rodzinnego obiadu.
admin
Składniki:
- wywar:
900 g wędzonych kości wieprzowych
2000 – 2500 ml wody
1 przypieczona cebula
włoszczyzna – marchewka, pietruszka, seler, por
2 liście laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
kilka ziarenek pieprzu - do zupy:
230 g łuskanego grochu
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
100 g kiełbasy – użyłam domowej wędzonej
1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
majeranek
olej
Grochówka na wędzonych kościach – jak zrobić?
- Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gotować wywar – ok godziny.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż lekko zmięknie, dodać boczek, przesmażać do wytopienia.
- Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W międzyczasie obrać kości z resztek mięsa.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego!
Słowa kluczowe: zupa grochowa na kościach wędzonych, grochówka na kościach wędzonych
Grochówka na wędzonych kościach – dodatkowe informacje
Warunkiem dobrej zupy grochowej na wędzonych kościach jest używanie prawdziwych, wysokiej jakości składników. Niestety, często te dostępne w sklepach okazują się być niewystarczająco smaczne.