Grochówka na wędzonych kościach

Grochówka na wędzonych kościach

Grochówka na wędzonych kościach to wyjątkowo aromatyczna i sycąca propozycja dla miłośników polskiej kuchni oraz niebanalnych zup. Wyrazisty smak dania zawdzięczamy zastosowaniu wędzonych kości, które wzbogacają zupę o niepowtarzalny posmak. Dzięki nim grochówka nabywa głębi, stając się jeszcze bardziej soczysta i apetyczna. Idealna na mroźne, zimowe dni, ale nie tylko – smakuje równie dobrze kiedy tylko zapragniemy domowej, ciepłej zupy. Zupa grochowa na kościach wędzonych to danie, które zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Grochówka na kościach wędzonych to propozycja godna nawet niedzielnej rodzinnego obiadu.

Składniki:

  • wywar:
    900 g wędzonych kości wieprzowych
    2000 – 2500 ml wody
    1 przypieczona cebula
    włoszczyzna – marchewka, pietruszka, seler, por
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek angielskiego ziela
    kilka ziarenek pieprzu
  • do zupy:
    230 g łuskanego grochu
    100 g boczku, pokrojonego w kostkę
    2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    100 g kiełbasy – użyłam domowej wędzonej
    1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    olej

Grochówka na wędzonych kościach – jak zrobić?

  1. Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gotować wywar – ok godziny.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż lekko zmięknie, dodać boczek, przesmażać do wytopienia.
  3. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W międzyczasie obrać kości z resztek mięsa.
  4. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego!

Słowa kluczowe: zupa grochowa na kościach wędzonych, grochówka na kościach wędzonych

Grochówka na wędzonych kościach – dodatkowe informacje

Warunkiem dobrej zupy grochowej na wędzonych kościach jest używanie prawdziwych, wysokiej jakości składników. Niestety, często te dostępne w sklepach okazują się być niewystarczająco smaczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka
Następny przepis: Grochówka na wędzonych żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode