Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Pyszna grochówka na wędzonce to doskonały sposób na smaczny i sycący posiłek, który będzie idealny zarówno na rodzinne obiady, jak i na wypad na łono natury. Ten tradycyjny polski przepis wyróżnia się głębokim, wyrazistym smakiem, który zawdzięcza kurkowi wędzonemu, pieczarek oraz oczywiście grochowi. Zdecydowanie jest to jedna z tych zup, które dosłownie rozgrzewają od środka, dlatego idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni. Grochówka na wędzonce to kuszące połączenie aromatycznych składników, które zaskakują swoją prostotą, a jednocześnie złożonością smaku. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa esencja tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 kg różnych wędzonych mięs, na przykład boczek, żeberka, karkówka, kiełbasa
  • 0,5 kg łuskanego grochu
  • pół pora
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • 1 łyżka soli
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g smalcu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki majeranku

Grochówka na wędzonce – jak zrobić?

  1. Połowę mięsa wędzonego odkrawam i wkładamy do garnka.
  2. Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
  4. Dodaj przesmażone mięso do garnka.
  5. Wsyp połowę opłukanego grochu.
  6. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na smalcu.
  7. Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodaj do zupy. Gotuj 20 minut.
  8. Następnie dodaj obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzuć resztę grochu i majeranek.
  9. Całość gotuje na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso, które pozostało w całości wyjmuję, kroję na większą kostkę, podsmażam na patelni i dodaje do zupy. Doprawiamy do smaku octem i jeśli jest mało słona to solą.

Grochówka na wędzonce – dodatkowe informacje

Warto do zupy grochowej na wędzonce dodać najpierw połowę grochu, aby się rozgotował i zagęścił zupę, a resztę grochu dodać pod koniec gotowania, aby pozostał w całości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grochowa z łupanego grochu
Następny przepis: Grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode