Grochówka na wędzonce
Pyszna grochówka na wędzonce to doskonały sposób na smaczny i sycący posiłek, który będzie idealny zarówno na rodzinne obiady, jak i na wypad na łono natury. Ten tradycyjny polski przepis wyróżnia się głębokim, wyrazistym smakiem, który zawdzięcza kurkowi wędzonemu, pieczarek oraz oczywiście grochowi. Zdecydowanie jest to jedna z tych zup, które dosłownie rozgrzewają od środka, dlatego idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni. Grochówka na wędzonce to kuszące połączenie aromatycznych składników, które zaskakują swoją prostotą, a jednocześnie złożonością smaku. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa esencja tradycyjnej polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg różnych wędzonych mięs, na przykład boczek, żeberka, karkówka, kiełbasa
- 0,5 kg łuskanego grochu
- pół pora
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren angielskich
- 1 łyżka soli
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g smalcu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki majeranku
Grochówka na wędzonce – jak zrobić?
- Połowę mięsa wędzonego odkrawam i wkładamy do garnka.
- Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
- Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
- Dodaj przesmażone mięso do garnka.
- Wsyp połowę opłukanego grochu.
- Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na smalcu.
- Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodaj do zupy. Gotuj 20 minut.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzuć resztę grochu i majeranek.
- Całość gotuje na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso, które pozostało w całości wyjmuję, kroję na większą kostkę, podsmażam na patelni i dodaje do zupy. Doprawiamy do smaku octem i jeśli jest mało słona to solą.
Grochówka na wędzonce – dodatkowe informacje
Warto do zupy grochowej na wędzonce dodać najpierw połowę grochu, aby się rozgotował i zagęścił zupę, a resztę grochu dodać pod koniec gotowania, aby pozostał w całości.