Grochówka
Grochówka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, której głównym składnikiem jest twardy groch. Stwórz tę smaczną i sycącą zupę dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi. Jego bogaty, pełen aromat z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis oparty jest na naturalnych składnikach, które są łatwo dostępne. Twardy groch w grochówce nadaje potrawie charakterystycznego smaku i konsystencji, a współgranie z pozostałymi składnikami kreuje wyjątkowe doznania kulinarnych. Ta przystępna przygotowaniu potrawa, stanowi doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zasmakuj w autentycznej kuchni polskiej, serwując własnoręcznie przygotowaną grochówkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 litra wywaru z kości i warzyw
- 25 dekagramów grochu
- 3 ziemniaki
- 20 dekagramów kiełbasy
- 50 dekagramów boczku wędzonego
- cebula
- 2 dekagramy mąki
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- majeranek, sól, pieprz
Grochówka – jak zrobić?
- Groch opłucz, zalej wywarem, dodaj kawałek boczku, gotuj 2 godziny.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotuj.
- Cebulę posiekaj. Resztę boczku pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Posyp mąką, zrumień. Dodaj do zupy, zamieszaj.
- Dodaj kiełbasę, posyp majerankiem. Gotuj 2 minuty. Przypraw.
Twardy groch w grochówce.
Grochówka – dodatkowe informacje
Należy tylko pamiętać, aby sól i majeranek dodać na końcu, ponieważ sól sprawi, że groch będzie twardy, a majeranek nada zupie gorzki smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonce
Następny przepis: Grochówka na wędzonych kościach