Grochówka

Grochówka

Grochówka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, której głównym składnikiem jest twardy groch. Stwórz tę smaczną i sycącą zupę dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi. Jego bogaty, pełen aromat z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis oparty jest na naturalnych składnikach, które są łatwo dostępne. Twardy groch w grochówce nadaje potrawie charakterystycznego smaku i konsystencji, a współgranie z pozostałymi składnikami kreuje wyjątkowe doznania kulinarnych. Ta przystępna przygotowaniu potrawa, stanowi doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zasmakuj w autentycznej kuchni polskiej, serwując własnoręcznie przygotowaną grochówkę.

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru z kości i warzyw
  • 25 dekagramów grochu
  • 3 ziemniaki
  • 20 dekagramów kiełbasy
  • 50 dekagramów boczku wędzonego
  • cebula
  • 2 dekagramy mąki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • majeranek, sól, pieprz

Grochówka – jak zrobić?

  1. Groch opłucz, zalej wywarem, dodaj kawałek boczku, gotuj 2 godziny.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotuj.
  3. Cebulę posiekaj. Resztę boczku pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Posyp mąką, zrumień. Dodaj do zupy, zamieszaj.
  4. Dodaj kiełbasę, posyp majerankiem. Gotuj 2 minuty. Przypraw.

Twardy groch w grochówce.

Grochówka – dodatkowe informacje

Należy tylko pamiętać, aby sól i majeranek dodać na końcu, ponieważ sól sprawi, że groch będzie twardy, a majeranek nada zupie gorzki smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonce
Następny przepis: Grochówka na wędzonych kościach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode