Grochówka
Dziś przedstawiam tradycyjny przepis na pyszną i pożywną grochówkę. To jedno z tych dań, które idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni, dostarczając nam niezbędnej energii. Kremowa konsystencja, intensywny smak i aromat, a wszystko to za sprawą prostej zupy z grochu. Sekret idealnej grochówki tkwi w odpowiednim zagęszczeniu – dobrze przyrządzona zupa powinna być gęsta, ale nie za ciężka. Niewiele składników, dużo smaku – taka jest prawdziwa grochówka. Dobrze smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Czy jest coś lepszego niż miska ciepłej grochówki w zimowy, mroźny dzień?
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka)
 - 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek
 - 150g wędzonego boczku
 - 4-5 ziemniaków
 - 1 duża marchew
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 liście laurowe
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - 1-2 łyżki majeranku
 - sól, pieprz
 - Zasmażka (opcjonalnie):
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 łyżka masła/oleju
 
Grochówka – jak zrobić?
- 1. Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie.
 - Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) – z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
 - Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut.
 - Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
 - Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy.
 - Gotować do miękkości wszystkich składników.
 - Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką.
 - Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
 - Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.
 
(*) słówko kluczowe: jak zagęścić grochówkę
Grochówka – dodatkowe informacje
(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami.
(**) Mięso oddzielam od kości i dodaję do zupy.

