Grochówka
Dziś przedstawiam tradycyjny przepis na pyszną i pożywną grochówkę. To jedno z tych dań, które idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni, dostarczając nam niezbędnej energii. Kremowa konsystencja, intensywny smak i aromat, a wszystko to za sprawą prostej zupy z grochu. Sekret idealnej grochówki tkwi w odpowiednim zagęszczeniu – dobrze przyrządzona zupa powinna być gęsta, ale nie za ciężka. Niewiele składników, dużo smaku – taka jest prawdziwa grochówka. Dobrze smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Czy jest coś lepszego niż miska ciepłej grochówki w zimowy, mroźny dzień?
Piotr Zieliński
Składniki:
- mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka)
- 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek
- 150g wędzonego boczku
- 4-5 ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- Zasmażka (opcjonalnie):
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła/oleju
Grochówka – jak zrobić?
- 1. Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie.
- Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) – z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut.
- Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
- Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy.
- Gotować do miękkości wszystkich składników.
- Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką.
- Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
- Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.
(*) słówko kluczowe: jak zagęścić grochówkę
Grochówka – dodatkowe informacje
(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami.
(**) Mięso oddzielam od kości i dodaję do zupy.