Grochówka

Grochówka

Dziś przedstawiam tradycyjny przepis na pyszną i pożywną grochówkę. To jedno z tych dań, które idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni, dostarczając nam niezbędnej energii. Kremowa konsystencja, intensywny smak i aromat, a wszystko to za sprawą prostej zupy z grochu. Sekret idealnej grochówki tkwi w odpowiednim zagęszczeniu – dobrze przyrządzona zupa powinna być gęsta, ale nie za ciężka. Niewiele składników, dużo smaku – taka jest prawdziwa grochówka. Dobrze smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Czy jest coś lepszego niż miska ciepłej grochówki w zimowy, mroźny dzień?

Składniki:

  • mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka)
  • 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek
  • 150g wędzonego boczku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • Zasmażka (opcjonalnie):
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła/oleju

Grochówka – jak zrobić?

  1. 1. Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) – z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut.
  4. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
  5. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy.
  6. Gotować do miękkości wszystkich składników.
  7. Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką.
  8. Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
  9. Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.

(*) słówko kluczowe: jak zagęścić grochówkę

Grochówka – dodatkowe informacje

(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami.

(**) Mięso oddzielam od kości i dodaję do zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grochowa z łupanego grochu
Następny przepis: Grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode