Grillowany ser oscypek w boczku

Grillowany ser oscypek w boczku

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni polskiej, a jednocześnie uwielbiasz grillowane przysmaki, ten przepis jest dla Ciebie. Grillowany ser oscypek w boczku to wyjątkowe połączenie smaków, które stanowi doskonałe urozmaicenie dla każdej domowej imprezy grillowej. Tradycyjny oscypek, znany z polskich górskich regionów, otulony jest tu chrupiącym boczkiem, który dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Kiedy oscypek jest grillowany, nabiera niepowtarzalnego aromatu i smaku – pikantnego, lekko wędzonego, z nutą słodkości. Razem z boczkiem tworzy nie tylko przepyszny, ale i sycący przekąski.

Składniki:

  • 5 mini oscypków
  • 1 cebula
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawa do grilla

Grillowany ser oscypek w boczku – jak zrobić?

  1. oscypek

    1. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Każdy plaster boczku posypujemy przyprawą do grilla. Na każdy oscypek układamy cebulę i dookoła oscypek owijamy boczkiem. Na jeden oscypek przypadają 2 plasterki boczku.

  2. oscypek

    2. Oscypki układamy na grillu na metalowych tackach do grillowania, aby nabrały temperatury (można jeszcze je lekko oprószyć przyprawą).

  3. oscypek

    3. Po 10 minutach zdejmujemy oscypki z tacki i układamy na 5-10 minut bezpośrednio na lekko rozgrzanym grillu, aby boczek się podsmażył. Tak przygotowany oscypek podajemy z konfiturą z żurawiny lub sosem czosnkowym.

Grillowany ser oscypek w boczku – dodatkowe informacje

Zamiast oscypka można użyć rolady ustrzyckiej, która również nadaje się do grillowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowany łosoś z włoską gremolatą
Następny przepis: GRILLOWANY STEK CIELĘCY po WŁOSKU (BISTECCA GRIGLIATA )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode