Grillowany ser oscypek w boczku
Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni polskiej, a jednocześnie uwielbiasz grillowane przysmaki, ten przepis jest dla Ciebie. Grillowany ser oscypek w boczku to wyjątkowe połączenie smaków, które stanowi doskonałe urozmaicenie dla każdej domowej imprezy grillowej. Tradycyjny oscypek, znany z polskich górskich regionów, otulony jest tu chrupiącym boczkiem, który dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Kiedy oscypek jest grillowany, nabiera niepowtarzalnego aromatu i smaku – pikantnego, lekko wędzonego, z nutą słodkości. Razem z boczkiem tworzy nie tylko przepyszny, ale i sycący przekąski.
admin
Składniki:
- 5 mini oscypków
- 1 cebula
- 10 plasterków wędzonego boczku
- przyprawa do grilla
Grillowany ser oscypek w boczku – jak zrobić?
-
1. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Każdy plaster boczku posypujemy przyprawą do grilla. Na każdy oscypek układamy cebulę i dookoła oscypek owijamy boczkiem. Na jeden oscypek przypadają 2 plasterki boczku.
-
2. Oscypki układamy na grillu na metalowych tackach do grillowania, aby nabrały temperatury (można jeszcze je lekko oprószyć przyprawą).
-
3. Po 10 minutach zdejmujemy oscypki z tacki i układamy na 5-10 minut bezpośrednio na lekko rozgrzanym grillu, aby boczek się podsmażył. Tak przygotowany oscypek podajemy z konfiturą z żurawiny lub sosem czosnkowym.
Grillowany ser oscypek w boczku – dodatkowe informacje
Zamiast oscypka można użyć rolady ustrzyckiej, która również nadaje się do grillowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany łosoś z włoską gremolatą
Następny przepis: GRILLOWANY STEK CIELĘCY po WŁOSKU (BISTECCA GRIGLIATA )