Grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Prosta przystawka

Grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Prosta przystawka

Podczas kolejnego grillowania dla swojej rodziny i przyjaciół zachwyć ich kulinarnym arcydziełem – Grillowanym camembertem z konfiturą z wiśni. Ta prosta, ale efektowna przystawka, jest nie tylko bardzo łatwa do wykonania, ale przede wszystkim jest niezwykle smaczna. Idealne połączenie rozpływającego się w ustach camembertu i słodko-kwasowej konfitury z wiśni doskonale zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie potrzebujesz wiele składników, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by przyrządzić to danie. Spróbuj, a na pewno będziesz zachwycony efektem końcowym.

Składniki:

  • Camembert – 1 sztuka
  • Konfitura z wiśni – 2 łyżeczki
  • Składniki na konfiturę:
  • Wiśnie – 250 g
  • Cukier – 100 g

Grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Prosta przystawka – jak zrobić?

  1. Przygotowanie naszej pysznej przystawki musimy rozpocząć od zrobienia konfitury z wiśni. Konfiturę można przygotować ze świeżych jak i mrożonych wiśni. Jeżeli używacie świeżych najpierw trzeba je wydrylować a jeżeli mrożonych to rozmrozić. Gdy wiśnie mamy przygotowane możemy przełożyć je do garnka i ustawić go na średni ogień. Chwilę gotując dodajemy cukier i dalej gotujemy do momentu połączenia się cukru z sokiem wiśni. Czym dłużej będziemy gotować tym konfitura będzie stawać się gęstsza. Więc to Wy zdecydujcie jak długo będziecie ją gotować. Pamiętajcie, że konfiturę możecie sobie przygotować wcześniej i przed podaniem odrobinę ją podgrzać w tym samym garnku.
  2. Mamy już gotową konfiturę teraz już ostatni krok czyli grillowanie camemberta. Nie używamy żadnej marynaty, nasza przystawka ma być jak najbardziej naturalna. Będziemy wyczuwać czysty smak camemberta i słodko – kwaśniej konfitury z wiśni. Rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią camemberta i pieczemy do momentu aż się zarumieni. Następnie przekręcamy ser na drugą stronę i również pieczemy do zarumienienia. Przekładamy na talerz, na górę sera dodajemy konfiturę i gotowe. Smacznego!!

Grillowany camembert z konfiturą z wiśni – dodatkowe informacje

Prosta przystawka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowane szparagi z boczkiem
Następny przepis: Grillowany czosnkowy łosoś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode