Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska

Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska

Zapraszamy do skosztowania prawdziwego smaku 'la cuisine française’ z naszym przepisem na Gratin Dauphinois, inaczej zapiekankę francuską z ziemniaków. To popularne danie pochodzące z regionu Dauphiné w południowo-wschodniej Francji jest kwintesencją prostoty i elegancji, tak charakterystycznej dla tamtejszej kuchni. Zaledwie kilka składników – wysokiej jakości ziemniaki, śmietana, czosnek i nutmeg transformują się w niezwykle kremowy i rozpływający się w ustach gratin. To danie może służyć jako równie wyśmienite uzupełnienie mięsa lub ryby, jak i pełne, samodzielne danie. Ponieważ podróż do Francji jest obecnie utrudniona, z pewnością sprawi Wam przyjemność zrobienie tego dania we własnej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku (zgnieciony)
  • 65 gram tarty ser Cheddar
  • 315 mililitrów śmietany kremówki
  • 125 mililitrów mleka
  • Gałka muszkatołowa

Gratin dauphinois (zapiekanka z ziemniaków) – przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Cienko pokroić obrane ziemniaki ostrym nożem.
  3. Maślany naczynie do zapiekania i równomiernie wyłóż przeciśnięty czosnek.
  4. Ułóż warstwami plastry ziemniaków, tartego sera, gałki muszkatołowej i przypraw (pomiędzy warstwami), zostawiając trochę sera na wierzch Gratin.
  5. Śmietanę i mleko wymieszane wlej na górę i posyp pozostałym serem.
  6. Piecz przez 50-60 minut, aż ziemniaki wchłoną płyn. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo przypiekać, przykryć luźno folią aluminiową.
  7. Odstaw na 10 minut przed podaniem.

Podawaj z sałatkami lub, jak ja wolę, z podsmażonym bekonem.

Słowa kluczowe: zapiekanka francuska z ziemniaków, gratin dauphinois przepis

Gratin dauphinois – dodatkowe informacje

Do zapiekanki dodaję czasami jeszcze pokrojoną w piórka cebulę. Aby skrócić czas zapiekania, często gotuję ziemniaki na pół twardo w osolonej wodzie i dopiero później kroję w plasterki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Granola domowa z patelni
Następny przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode