Gotowane roladki z indyka
Chcielibyście zachwycić swoich gości niepowtarzalnym i smacznym daniem? Doskonałym wyborem będą gotowane roladki z indyka. To pyszna i zdrowa propozycja, idealna do podania na specjalne okazje bądź na codzienny obiad. Zawijasy z indyka, znane również jako zrazy zawijane z indyka lub po prostu zawijańce z indyka, to danie, które zaskoczy was nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Proponujemy Wam przepis na roladki z indyka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięsa drobiowego.
admin
Składniki:
- 750 g filetów z indyka
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor (lub 2 małe)
- 120 g mozzarelli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- do smaku sól i pieprz
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Gotowane roladki z indyka – jak zrobić?
- Pierś umyj i osusz. Mięso staraj się pokroić wzdłuż na dosyć cienkie plastry tak by ich szerokość nie przekraczała ok. 13 cm. Z mojego kawałka mięsa wyszły 3 plastry. Mięso rozbij tłuczkiem, najlepiej przez folię żeby nie porozrywać mięsa a jedynie rozluźnić włókna. Plastry mięsa z każdej strony posól, dodaj pieprz i zioła prowansalskie. Odstaw do lodówki.
- Warzywa i natkę pietruszki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko łącznie z czosnkiem do blendera (używam robota z nadstawką miksującą płynne produkty). Zmiksuj.
- Warzywa odsącz na drobnym sitku z nadmiaru płynu (sok możesz zamrozić i użyć do np. zupy albo sosu), interesuje nas pulpa warzywna. Mozzarelle zetrzyj na dużych oczkach dodaj do masy warzywnej, wymieszaj i dopraw całość solą i pieprzem.
- Przygotuj kawałki folii spożywczej, utnij je na ok. 50 cm długości kawałki. Do dużego garnka nalej do połowy wodę i zagotuj. Mięso posmaruj masą warzywną na całej długości i zroluj. Ułóż na folii spożywczej i zroluj ją razem z mięsem jak najciaśniej. Końcówki folii zakręć (tak jak papierki przy cukierkach) i zwiąż bawełnianym sznurkiem.
- Ruloniki mięsne wkładaj do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W czasie gotowania można je delikatnie przekręcać, by równomiernie się ugotowały. Podczas zdejmowania folii należy uważać, bo są bardzo gorące i możemy się poparzyć płynem który się wytworzył w środku roladki. Kroimy je w poprzek.
Słowa kluczowe: zawijasy z indyka, roladki gotowane, roladki indycze, zawijaniec z indyka, zawijańce z indyka, zrazy zawijane z indyka, roladki z indyka przepisy, roladki z indyka
Gotowane roladki z indyka – dodatkowe informacje
W roladkach podczas gotowania wytwarza się w środku płyn – rosołek. Najlepiej podczas odcinania folii położyć go na głębszym talerzu, wówczas pozyskamy pyszny sosik, którym możemy polać mięso lub kasze czy ryż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem
Następny przepis: Gotowany bób