Gotowana i pieczona ogonówka z chili
Pozwól, że przeniosę cię w podróż do kuchni, gdzie proste składniki tworzą cuda. Ten przepis na gotowaną i pieczoną ogonówkę z chili przyniesie smak wyrafinowanej kuchni prosto na twój stół. Jest to danie, które nie tylko zaspokoi twój apetyt, ale także pobudzi twoje zmysły dzięki pikantnej chili. W pieczonym mięsie odkryjesz całą paletę smaków; od delikatnej słodyczy do wyraźnej ostrości. Twój dom wypełni zapach pieczonej ogonówki, który pobudzi apetyt każdej osoby w zasięgu czułego nosa. Przygotuj się na uczucie miękkiego mięsa rozpływającego się w twojej buzi.
admin
Składniki:
- 2 kg ogonówki
- Marynata:
- 2 litry wody
- 10 łyżeczek soli
- 2 suszone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka kminku
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Gotowana i pieczona ogonówka z chili – jak zrobić?
- Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę (nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
- Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
- Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.
xxxx – dodatkowe informacje
Pieczenie można pominąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gotowana młoda kapusta z koperkiem
Następny przepis: Gotowana Marchewka z Bułką Tartą Do Obiadu