Góralski Przekładaniec – Maniok
Góralski Przekładaniec to tradycyjne danie z górskich regionów Polski, które łączy w sobie proste składniki i wyrafinowane smaki. Tym razem przedstawiamy Wam nieco egzotyczną wersję tego dnia, w której dominującym składnikiem jest maniok. Ten składnik, choć nie jest zbyt popularny w Polsce, jest pełen skrobi i ma delikatny smak, który idealnie komponuje się z innymi składnikami przekładaniaca. Maniok nadaje temu daniu niepowtarzalność, czyniąc z niego zapadającą w pamięć ucztę. Zainspirujcie się góralską kulinarną tradycją i odkryjcie zupełnie nowe oblicze Przekładania Góralskiego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jaja
- łyżeczka sody
- 1/2 szkl. miodu prawdziwego (sztuczny miód też się sprawdza)
- 15 dkg masła
- Na masę:
- 1 budyń waniliowy lub smietankowy
- 1 masło
- Potrzebujemy dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- orzechy, wiórki kokosowe bądź prażone płatki migdałów
- 1 tabliczkę czekolady
- 1 łyżkę masła
- 2 – 3 łyżki mleka
Góralski przekładaniec – maniok – jak zrobić?
- Zagniotłam ciasto, podzieliłam na 4 równe części i wsadziłam do lodówki na godzinkę.
- Pieczenie.
- Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
- Każdy placek rozwałkowałam i wykładałam w blaszce 21×24 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piekłam początkowo ok. 10-15 min.
- Trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia, każde następne piecze się krócej w miarę jak piekarnik się nagrzewa. Ciasto ma się upiec na złoto-miodowy kolor.
- Upiekłam 4 placki.
- Po upieczeniu takie placki są twarde, ale proszę się nie zrażać. Po przełożeniu masą i kilkunastu godzinach w lodówce ciasto będzie miękkie i rozpłynie się w ustach.
- Przełożyłam masą.
- Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostudzenia.
- Rozwierciłam masło na puszystą masę i po jednej łyżce dodawałam budyń.
- Pierwszy placek posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki a na to dopiero wyłożyłam masę budyniową.
- Następne placki przekładałam tylko masą budyniową.
- Całość polałam polewą czekoladową.
- Rozpuściłam masło w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Dodałam mleko i mieszałam dotąd aż czekolada rozpuściła się. Nie gotowałam.
- Posypałam ciasto płatkami migdałów i odstawiłam do lodówki.
Góralski Przekładaniec – Maniok – dodatkowe informacje
* podczas wygniatania ciasto może się kleić – podsypywać mąką
* wielokrotnie zdarzało mi się rozpuszczać masło z miodem i cukrem. Jak już ostygło dodawałam mąkę, sodę i jajka, wyrabiałam i odstawiałam do lodówki do stężenia. Może być wtedy trudniej takie ciasto rozwałkować. Moczyć dłonie w wodzie i pomagać sobie dłońmi.
* dżem porzeczkowy to mój pomysł, który z czasem wprowadziłam w czyn – nie jest obowiązkowy
* można polać polewą czekoladową własnego przepisu, pomysłu i posypać tym co mamy akurat na stanie w szafce