Góralski Przekładaniec - Maniok

Góralski Przekładaniec – Maniok

Góralski Przekładaniec to tradycyjne danie z górskich regionów Polski, które łączy w sobie proste składniki i wyrafinowane smaki. Tym razem przedstawiamy Wam nieco egzotyczną wersję tego dnia, w której dominującym składnikiem jest maniok. Ten składnik, choć nie jest zbyt popularny w Polsce, jest pełen skrobi i ma delikatny smak, który idealnie komponuje się z innymi składnikami przekładaniaca. Maniok nadaje temu daniu niepowtarzalność, czyniąc z niego zapadającą w pamięć ucztę. Zainspirujcie się góralską kulinarną tradycją i odkryjcie zupełnie nowe oblicze Przekładania Góralskiego.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja
  • łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. miodu prawdziwego (sztuczny miód też się sprawdza)
  • 15 dkg masła
  • Na masę:
  • 1 budyń waniliowy lub smietankowy
  • 1 masło
  • Potrzebujemy dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • orzechy, wiórki kokosowe bądź prażone płatki migdałów
  • 1 tabliczkę czekolady
  • 1 łyżkę masła
  • 2 – 3 łyżki mleka

Góralski przekładaniec – maniok – jak zrobić?

  1. Zagniotłam ciasto, podzieliłam na 4 równe części i wsadziłam do lodówki na godzinkę.
  2. Pieczenie.
    • Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
    • Każdy placek rozwałkowałam i wykładałam w blaszce 21×24 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piekłam początkowo ok. 10-15 min.
    • Trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia, każde następne piecze się krócej w miarę jak piekarnik się nagrzewa. Ciasto ma się upiec na złoto-miodowy kolor.
    • Upiekłam 4 placki.
    • Po upieczeniu takie placki są twarde, ale proszę się nie zrażać. Po przełożeniu masą i kilkunastu godzinach w lodówce ciasto będzie miękkie i rozpłynie się w ustach.
  3. Przełożyłam masą.
    • Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostudzenia.
    • Rozwierciłam masło na puszystą masę i po jednej łyżce dodawałam budyń.
    • Pierwszy placek posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki a na to dopiero wyłożyłam masę budyniową.
    • Następne placki przekładałam tylko masą budyniową.
  4. Całość polałam polewą czekoladową.
    • Rozpuściłam masło w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Dodałam mleko i mieszałam dotąd aż czekolada rozpuściła się. Nie gotowałam.
    • Posypałam ciasto płatkami migdałów i odstawiłam do lodówki.

Góralski Przekładaniec – Maniok – dodatkowe informacje

* podczas wygniatania ciasto może się kleić – podsypywać mąką
* wielokrotnie zdarzało mi się rozpuszczać masło z miodem i cukrem. Jak już ostygło dodawałam mąkę, sodę i jajka, wyrabiałam i odstawiałam do lodówki do stężenia. Może być wtedy trudniej takie ciasto rozwałkować. Moczyć dłonie w wodzie i pomagać sobie dłońmi.
* dżem porzeczkowy to mój pomysł, który z czasem wprowadziłam w czyn – nie jest obowiązkowy
* można polać polewą czekoladową własnego przepisu, pomysłu i posypać tym co mamy akurat na stanie w szafce


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gorący kociołek
Następny przepis: Gorzkie domowe czekoladki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode