Golonka gotowana w kapuście
Golonka gotowana w kapuście to jedno z dań, które stanowi sztandarowy przykład polskiej kuchni domowej. Połączenie soczystej golonki z delikatnie kwaśną nutą kapusty kiszonej lub łagodnością kapusty słodkiej, tworzy niepowtarzalny smak, który jest ceniony przez miłośników tradycyjnej kuchni. Właśnie golonka gotowana w kapuście to danie, które przez wielu jest kojarzone z domowym stołem pełnym smakowitych potraw. Nie ważne czy zdecydujemy się na wersję z kapustą kwaszoną czy słodką, bez wątpienia jest to danie, które zadowoli wszystkich miłośników golonki, a podawane z odpowiednimi dodatkami stanie się prawdziwym kulinarnym świętem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 tylna golonka o wadze około 2kg (lub 2 przednie)
- 2 kg kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- sól peklowa w ilości około 3 łyżeczek
- pieprz
- łyżeczka przyprawy do bigosu
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Golonka gotowana w kapuście – jak zrobić?
- Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki.
- Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę.
- Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie ok 2 godziny. W razie konieczności doprawić do smaku.
- Mięso wyjąć i oddzielić od kości, dodać do kapusty. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Golonka gotowana w kapuście – dodatkowe informacje
Tak ugotowana golonka można podpiec w piekarniku aby nabrała chrupiącej skórki. Jeśli ktoś lubi można kapustę zagęścić zasmażką z mąki. Jednak taka jest bardziej dietetyczna 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową
Następny przepis: Golonka pieczona w rękawie z goździkami