Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich potraw, którzy szukają prostszych rozwiązań w kuchni. Ten niezwykły przepis pozwoli Ci cieszyć się wspaniałym smakiem gołąbków, bez konieczności ich skomplikowanego zawijania. Co więcej, gołąbki przygotowane tą metodą doskonale nadają się do zamrożenia, co oznacza, że możesz cieszyć się nimi w dowolnym momencie. Wystarczy tylko wyjąć je z zamrażarki i podgrzać. Dzięki temu rozwiązaniu, orientacyjne pytania „jak zamrozić gołąbki” czy „jak mrozić gołąbki” na pewno przestaną być problemem. Składniki są takie same jak w klasycznym przepisie, zmienia się jedynie technika ich przygotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Gołąbki:
- 50 dag poszatkowanej kapusty
- 50 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok 1/2 szkl kaszy manny
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
- 1/2 l bulionu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szkl pikantnego keczupu
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
- Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyć do większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach (pod przykryciem).
Słowa kluczowe: jak zamrozić gołąbki, mrożenie gołąbków
Gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje
Podsmażone gołąbki można mrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki bez zawijania
Następny przepis: Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym