Gofry z truskawkami – jak z budki
Nie ma nic lepszego niż smak dzieciństwa, który przywołuje wspomnienia ciepłych dni spędzonych na placu zabaw, z ręką pełną chrupiących gofrów. Dzięki temu przepisowi na gofry z truskawkami, można ten smak z łatwością odtworzyć w swojej kuchni. Zdrowe, domowe i pełne prostoty gotowanie wcale nie musi oznaczać kompromisu na korzyść smaku. Ten przepis na gofry jak z budki dostarcza ci dokładnie te niezapomniane chwile z wakacji z dzieciństwa. Czy to na rustyczny weekendowy śniadanie, letnie popołudnie czy po prostu na deser – gofry z truskawkami to zawsze smaczny wybór.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada gorzka z pomarańczą
Gofry z truskawkami – jak z budki – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę.
- Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia się składników.
- Dolewamy olej i miksujemy jeszcze około 3 min.
- Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką.
- Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce.
- Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder, itp.)
Gofry z truskawkami – jak z budki – dodatkowe informacje
Przepis powstał z połączenia dwóch innych: przepisu użytkownika nataliaa92 na najlepsze gofry i drugiego, wyciętego kiedyś z gazety (nie wiem jakiej). Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 12 miękko-chrupiących gofrów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gofry z nutellą i kokosem
Następny przepis: Gołąbki bez zawijania