Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami
Czy jest coś lepszego niż kuszący aromat świeżo upieczonych gofrów na śniadanie? Przedstawiamy Ci przepis na gofry z owocami, które staną się Twoim ulubionym sposobem na rozpoczęcie dnia. Te chrupiące, złote gofry, podawane z miękką bitą śmietaną i świeżymi owocami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bogactwo smaków i kolorów sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć. Co więcej, są na tyle proste do przygotowania, że nawet najbardziej niewprawna osoba w kuchni poradzi sobie z ich upieczeniem. Sprawdź, jak łatwo zrobić gofry z owocami i zaskocz swoją rodzinę czy znajomych tym wyjątkowym deserem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 10 dag masła
- Bita śmietana
- Świeże owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie, maliny, banany, kiwi itp.)
Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami – jak zrobić?
- Mąkę połączyć z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko i olej.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aby powstała gęsta masa. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie trzeba dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka.
- Gofrownicę posmarować masłem. Rozgrzać. Następnie na rozgrzaną gofrownicę wylać ciasto. Piec ok 3 minuty do momentu, aż gofry przybiorą rumiany kolor.
- Ostudzony gofr ozdobić bitą śmietaną i obłożyć świeżymi owocami.
Sposób przygotowania przepisu na gofry z owocami.
XXXX – dodatkowe informacje
Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami
Gofry najlepiej ostudzić na specjalnej kratce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gofry z bitą śmietaną
Następny przepis: Gofry z nutellą i kokosem