Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Czy jest coś lepszego niż kuszący aromat świeżo upieczonych gofrów na śniadanie? Przedstawiamy Ci przepis na gofry z owocami, które staną się Twoim ulubionym sposobem na rozpoczęcie dnia. Te chrupiące, złote gofry, podawane z miękką bitą śmietaną i świeżymi owocami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bogactwo smaków i kolorów sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć. Co więcej, są na tyle proste do przygotowania, że nawet najbardziej niewprawna osoba w kuchni poradzi sobie z ich upieczeniem. Sprawdź, jak łatwo zrobić gofry z owocami i zaskocz swoją rodzinę czy znajomych tym wyjątkowym deserem!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • Bita śmietana
  • Świeże owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie, maliny, banany, kiwi itp.)

Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami – jak zrobić?

  1. Mąkę połączyć z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko i olej.
  2. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aby powstała gęsta masa. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie trzeba dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka.
  3. Gofrownicę posmarować masłem. Rozgrzać. Następnie na rozgrzaną gofrownicę wylać ciasto. Piec ok 3 minuty do momentu, aż gofry przybiorą rumiany kolor.
  4. Ostudzony gofr ozdobić bitą śmietaną i obłożyć świeżymi owocami.

Sposób przygotowania przepisu na gofry z owocami.

XXXX – dodatkowe informacje

Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Gofry najlepiej ostudzić na specjalnej kratce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry z bitą śmietaną
Następny przepis: Gofry z nutellą i kokosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode